Maqedonia e Veriut, së bashku me Shqipërinë, morën mbështetje për hapjen e negociatave për anëtarësim nga ministrat e punëve të jashtme të Grupit të shtatë vendeve më të zhvilluara (G-7), të cilët e konfirmuan angazhimin e tyre të përbashkët për sigurinë, rimëkëmbje ekonomike dhe perspektivë evropiane të Ballkanit Perëndimor, si një investim kryesor në paqe dhe stabilitet.

Në deklaratën e përbashkët, ministrat e mbështetën hapjen zyrtare të negociatave për anëtarësim në BE me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë dhe zbatimin e një agjende reformash në lidhje me bisedimet e pranimit në BE me Malin e Zi dhe Serbinë, thuhet në kumtesën e përbashkët të Shërbimit evropian për punë të jashtme (EEAS).

Kryeministri Zoran Zaev, megjithatë dje e përsëriti qëndrimin se Shkupi pret që BE të konfirmojë vlerat Evropiane dhe të përmbush premtimin e saj, e cila do të mbajë konferencën e parë ndërqeveritare.

“Nëse dikush e meritonte, nëse dikush priste më shumë, nëse dikush tregonte sjellje dhe vlera evropiane dhe kishte arritur marrëveshje serioze bilaterale, ai pati sukses njëqind për qind në reformat, më në fund në mars 2020 suksesi në reformat nga të 27 vendet anëtare ishte konfirmuar njëqind për qind. Tani është hapi tjetër i konferencës së parë ndërqeveritare dhe besoj se Evropa na ka borxh këtë dhe Evropa do ta bëjë atë një hap përpara”, tha Zaev.

Lidhur me atë nëse Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria duhet të shkojnë së bashku në rrugën për në BE, Zaev tha se ai dëshiron që Shqipëria si fqinji ynë të shkojë me ne, ne duhet të lëvizim së bashku, ne do të ndihmojmë njëri-tjetrin në të gjithë këtë proces dhe, thotë ai, bën mos prisni asgjë më pak se ajo për qytetarët tanë sepse njerëzit tanë meritojnë dhe presin që Evropa të jetë evropiane dhe të japë evropiane siç duket.

Lidhur me bisedimet për zgjidhjen e çështjes me Bullgarinë, Zaev nuk e humb shpresën se bisedimet me një qeveri teknike ose të përkohshme mund të vazhdojnë kur bëhet fjalë për, siç thotë ai, pjesën evropiane dhe në nivelin dypalësh, thotë ai, bisedimet bilaterale politike mund të vazhdojë.kur Sofja do të ketë një qeveri politike.
Riafirmimi i mbështetjes së Italisë për fillimin e negociatave me BE u mor dje në Romë nga Ministrja e Mbrojtjes Radmila Sekerinska nga homologu i saj italian Lorenzo Guerini dhe Nënsekretari për Çështjet Evropiane i Qeverisë Italiane, Vincenzo Amendola. Amendola vlerësoi se mosdhënia e një date për fillimin e negociatave për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë me BE është një gabim serioz historik që duhet korrigjuar.

“Italia do të vazhdojë të lobojë në mënyrë aktive për hapjen e negociatave të pranimit sa më shpejt të jetë e mundur dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare sa më shpejt të jetë e mundur. Italia është me juve”, potencoi Amendola.

Ambasadorja amerikane në vend Kejt Bërnz, dje se vendi ka bërë përparim të rëndësishëm pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Prespës dhe pranimit në NATO, por porositi se ky hap duhet të mirëmbahet.