Kombet e Bashkuara, Shtet e Bashkuara të Amerikës dhe Britania e Madhe, kanë kërkuar më shumë mbrojtje për civilët të zënë në mes të dhunës të ashpër midis Izraelit dhe militantëve palestinezë.

Pamjet e fëmijëve që tërhiqen nga rrënojat në Gaza dhe njerëzve që vrapojnë për strehim në Izrael kanë shkaktuar alarm ndërkombëtar.

Konflikti është tani në javën e tij të dytë, me pak shenja të një armëpushimi, raporton BBC.

Izraeli thotë se shumica e të vrarëve në Gaza janë militantë dhe se çdo vdekje civile është e paqëllimshme.

Hamas, grupi militant që drejton territorin, nuk e pranon këtë.

Në orët e para të së hënës, Izraeli kreu dhjetëra sulme të tjera ajrore në Rripin e Gazës, pasi militantët palestinezë hapën breshëri raketash në qytetet jugore të Izraelit.

Ekziston një shqetësim ndërkombëtarnë rritje për dhunën, me udhëheqësit botërorë dhe organizatat humanitare që kërkojnë marrjen e masave për të shmangur plagosjen, vrasjen e banorëve ose shkatërrimin e jetës së tyre.

Në Britani të Madhe, zëdhënësi i Kryeministrit Boris Johnson, tha se Izraeli duhet të shmangë shkaqet civile, por shprehu shqetësimin se “Hamas po përdor përsëri infrastrukturën civile dhe popullsinë si mbulesë për operacionet e tij”.

Sekretari i Shtetit i SHBA-së, Antony Blinken, u kërkoi të dy palëve të mbrojnë civilët, veçanërisht fëmijët, ndërsa përsëriti se Izraeli “si një demokraci ka një barrë shtesë” për ta bërë këtë.

Kombet e Bashkuara kanë shprehur gjithashtu shqetësime në lidhje me dëmtimin e infrastrukturës.

Ata thanë se 40 shkolla dhe katër spitale ishin shkatërruar “plotësisht ose pjesërisht” në ditët e fundit. Ai gjithashtu paralajmëroi që furnizimet e karburantit atje po mbaronin.

Shefi i emergjencave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Dr Mike Ryan, tha se të gjitha sulmet ndaj kujdesit shëndetësor duhej të ndaleshin menjëherë.

Më shumë se 212 njerëz, përfshirë 61 fëmijë, kanë vdekur në Gaza, dhe 10, duke përfshirë dy fëmijë, në Izrael.