Ushqimi dhe pijet që marrim gjatë ditës ndikojnë në gjendjen dhe imunitetin tonë të përgjithshëm, por edhe në shëndetin e dhëmbëve.

E dimë që fëmijë që ëmbëlsirat janë të dëmshme për dhëmbët, sepse duhen shumë kohë për t’u dekompozuar, dhe limoni është po aq i dëmshëm sa ushqimet me acid. Stomatologët këshillojnë që pasi të hamë ushqime të tilla, të pastrojmë plotësisht dhëmbët.

Megjithatë, nëse pastrojmë dhëmbët pas secilit vakt, atëherë e dëmtojmë shumë smaltin e dhëmbëve.

Kjo është arsyeja pse ata rekomandojnë të lani dhëmbët me ujë dhe të prisni për gjysmë ore.

Një tjetër ushqim që zverdh dhëmbët është edhe kafja e mëngjesit. Dihet që kafeja mund të lërë njolla në dhëmbë me kalimin e kohës. Sidoqoftë, dentistët paralajmërojnë se çaji gjithashtu ndikon në ngjyrën e dhëmbit.

Smalti i dhëmbëve mund të thithë tanin nga çaji, kështu që dhëmbët bëhen më të errët nga disa nuanca. Sa më shumë që të pini çaj, aq më të mëdha janë gjasat që të keni dhëmbë të zverdhur.

Për të parandaluar njollosjen, lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë për dy minuta