Gjatë javës së 36të të shtatzënisë, një punëtore e kujdesit shëndetësor në Florida Jugore mori vaksinën e saj të parë të vaksinës Moderna COVID-19. Ajo lindi tre javë më vonë një vajzë të shëndetshme – me antitrupa COVID-19.

Mjekët besojnë se i porsalinduri shënon rastin e parë të njohur të një foshnje të lindur me antitrupa koronavirus në SH.B.A., e cila mund t’i ofrojë asaj një farë mbrojtje kundër virusit.

Dr. Paul Giblert dhe Dr. Chad Rudnick prezantuan gjetjet e tyre në një studim paraprak, që do të thotë se ende nuk është rishikuar nga kolegët. Ata zbuluan se antitrupat u zbuluan në kohën e lindjes, pasi analizuan gjakun nga kërthiza e foshnjës e marrë menjëherë pas lindjes dhe para lindjes së placentës.

“Ne kemi demonstruar që antitrupat SARS-CoV-2 IgG mund të zbulohen në mostrën e gjakut të kordonit të një të porsalinduri vetëm pas një doze të vetme të vaksinës Moderna COVID-19”, përfunduan ata. “Kështu, ka potencial për mbrojtje dhe ulje të rrezikut të infeksionit nga Sars-CoV-2 me vaksinimin e nënës.”

Mjekët theksojnë, megjithatë, se nevojiten më shumë kërkime për të verifikuar sigurinë dhe efikasitetin e vaksinave të koronavirusit gjatë shtatëzënësisë.

Dihej tashmë që nënat e infektuara më parë me COVID-19 mund të kalojnë antitrupa tek të porsalindurit e tyre. Për më tepër, kalimi i antitrupave nga nëna tek foshnja përmes placentës është i dokumentuar mirë në vaksinat e tjera, përfshirë edhe atë për gripin, kështu që mjekët shpresonin se e njëjta mbrojtje e porsalindur do të ishte e mundur pas vaksinimit të nënës kundër COVID-19.