Ministrat e jashtëm të Kroacisë dhe Spanjës, Gordan Grliq-Radman dhe Arancha Gónzalez Laya, thanë sot pas një takimi dypalësh se zgjerimi i BE në Ballkanin Perëndimor ishte një “përparësi për të dy vendet”.

“Takimi ynë u përqendrua në pranimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian. Ky është një përparësi për Kroacinë dhe gjithashtu një përparësi për Spanjën, dhe gjithashtu një përparësi gjeopolitike për BE,” tha Gónzalez Laya në një konferencë shtypi pas takimit në Madrid.

“Ne kemi konsideruar pozicionet tona, të cilat janë mjaft të ngjashme, në lidhje me nevojën për të çuar përpara pranimin e Shqipërisë dhe Maqedonisë Veriore, për të hapur bisedime zyrtare ndërqeveritare me ta. Procesi duhet të fillojë tashmë pasi të dy vendet kanë përmbushur kriteret e vendosura nga BE, “shtoi Laya.

Ajo beson se zgjerimi i BE-së do të kontribuonte në stabilitetin politik dhe përparimin ekonomik të këtyre vendeve, dhe kështu në interesin e BE-së.

Ndërsa ministri kroat Grliq-Radman tha se Kroacia mbështet miratimin e draftit negociues dhe organizimin e konferencave ndërqeveritare me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë.

Kroacia është vendi i fundit që u bashkua me unionin e 27 vendeve në vitin 2013 dhe gjatë presidencës së saj gjashtëmujore vitin e kaluar, ajo përmendi zgjerimin e BE-së me vendet përreth si një përparësi.

Spanja, një anëtare që nga viti 1986, ka mbështetur zgjerimin e BE megjithëse në rrethanat aktuale të pandemisë së koronavirusit, migrimit të paligjshëm dhe Brexit është krejtësisht e panjohur kur unioni mund të presë dikë.

“Kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor, unë vura në dukje mbështetjen e Kroacisë për rëndësinë e reformave në ato vende. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për BeH, ku koncepti i tre popujve përbërës është i rëndësishëm, i cili është thelbësor për funksionalitetin e vendit, stabilitetin dhe rruga për në BE”, tha Grliq-Radman.

“Është thelbësore për të eliminuar diskriminimin në procesin zgjedhor dhe kjo mund të arrihet përmes ndryshimeve në ligjin zgjedhor,” shtoi ai.

Të dy ministrat diskutuan gjithashtu duke i dhënë shtysë negociatave midis Prishtinës dhe Beogradit, “në mënyrë që Serbia, Mali i Zi dhe territori i Kosovës’ të bashkohen me shoqatat evropiane”, tha ministrja spanjolle, transmeton Hina.

Spanja është një nga pesë vendet e BE-së që nuk e njohin pavarësinë e Kosovës nga Serbia, por mbështet dialogun.