Italia do të pakësojë kufizimet në shumë zona brenda dhjetë ditësh, konfirmoi të premten qeveria e saj, por paralajmëroi se ishte i nevojshëm kujdesi për të shmangur çdo rigjallërim të virusit.

Kufizimet në biznes dhe lëvizje kanë qenë në vend për pjesën më të madhe të vitit 2021. Italia ka numrin e shtatë më të lartë të vdekjeve në botë dhe ende raporton qindra vdekje në ditë.

Reuters raporton se kufizimet aktuale ishin vendosur të skadonin në fillim të majit dhe asnjë vendim nuk ishte marrë për mënyrën e zëvendësimit të tyre.

Kryeministri Mario Draghi përcaktoi një afat kohor për rihapjen pas presioneve nga partitë e tjera në qeverinë e tij, veçanërisht Lidhja.

Ai tha: Qeveria po ndërmerr një rrezik të arsyeshëm bazuar në të dhëna që po përmirësohen, edhe pse jo në mënyrë dramatike. “

Italiae  braktisi sistemin e saj me katër nivele të koduara me ngjyra në mars ndërsa infeksionet dhe shtrimet e reja në spital u rritën. Nga 26 prilli, zona me të verdhë të butë dhe të bardhë do të quhen ato ku rastet janë të ulëta.

Baret dhe restorantet do të jenë në gjendje të shërbejnë klientëve në tryezat e jashtme, dhe kinematë dhe teatrot do të hapen sërish me kufizime në numrin e njerëzve të lejuar në audiencë.

Ministri i shëndetësisë Roberto Speranza shtoi: “Ideja jonë është të lejojmë pishina në ajër të hapur nga 15 maj dhe të rifillojmë disa aktivitete të palestrës në 1 qershor.”