Helikopteri Ingenuity mbijetoi natën e parë në sipërfaqen e ftohtë të ngrirjes së Marsit, një moment i rëndësishëm në udhëtimin e “rotorcraft” përpara fluturimit historik.

Krateri Jezero, një shtrat i lashtë liqeni në Mars dhe vendi aktual i roverit të Perseverance dhe helikopterit Ingenuity, mund të ulet në temperatura prej minus 55 gradë Celsius.

Kjo është mjaft e ulët për të bërë dëme të konsiderueshme në përbërësit elektrik dhe bateritë e helikopterit, raporton cnn.

Helikopteri me 4 kilogram u nda përfundimisht më 3 prill nga barku i roverit të “Këmbëngulja”, ku ishte vendosur para se roveri të nisej nga Toka në muajin korrik.

Zgjuarsia kaloi nëpër një seri lëvizjesh për t’u shpalosur nën rover, i cili dukej si metamorfozë e një fluture, përpara se të binte dhjetë centimetra në sipërfaqen e Marsit.

Kur fluturimi, i cili mund të ndodhë më shpejt sesa ishte planifikuar më 11 prill, do të jetë i parë i mundësuar, i kontrolluar në një planet tjetër.