Partia e Gjelbër ka nominuar Annalena Baerbock, 40 vjeçaren, si kandidate për kancelarë të Gjermanisë.

Kush është kjo politikane ambicioze dhe për çfarë përfaqëson ajo? Dhe a ka mundësi që ta pasojë Angela Merkelin pas zgjedhjeve në shtator?

Pak njerëz në Gjermani dinin për Annalena Baerbock kur ajo u ngjit në skenë me një xhaketë lëkure të zezë në kongresin e partisë të të Gjelbërve tre vjet më parë. Kjo u pasua nga një fjalim i zjarrtë, luftarak.

“Sot ne nuk po zgjedhim një grua që do të shkojë me Robertin, por një president të ri federal të partisë!”, tha ajo me një ovacion. Ajo po mendonte për bashkëkryetarin më të famshëm të partisë, Robert Habek. Ajo shpejt doli nga hija e tij dhe u bë e njohur, raporton dw.

Të hënën (19 prill), udhëheqja e partisë vendosi që ishte Berbock dhe jo Habek, i cili do të ishte kandidati për kancelar në zgjedhjet parlamentare në shtator. Ky vendim do të konfirmohet nga delegatët e partisë në qershor.

Sipas sondazheve, është shumë e mundur që Analena Berbock të jetë kancelarja e ardhshme. “Jam thellësisht e bindur se këtij vendi i duhet një fillim i ri”, tha ajo.