Gjashtë nga nëndetëset ‘Barracudas’ do të shërbejnë në Marinën Franceze deri në vitin 2060

Më 12 korrik 2019, presidenti francez Emmanuel Macron festoi nisjen e afërt të nëndetëses së parë të re me energji bërthamore në më shumë se një dekadë – anija e klasës Barracuda Suffren. Disa javë më vonë, më 1 gusht, Suffren më në fund u përpoq të lëvizte në ujë ndërsa nëndetësje tjetër e Cherbourg, Francë, ishte përmbytur. Ekipi i saj i sapo trajnuar është vendosur të fillojë provat në det në fillim të vitit 2020.

Suffren po fillon lundrimin vite pas planifikimit, por ka harxhuar vetëm pak mbi buxhetin për shkak të përdorimit të një kontrate me çmim fiks. Në 2025 dhe 2030, ndërtuesi francez i anijeve Naval Group do të aktiviojë pesë Barracudas të tjera, duke zëvendësuar të gjashtë nëndetëset sulmuese origjinale të Francës me energji bërthamore, klasa Rubis, me një kosto totale prej 9,9 miliardë euro, citon revista pretigjioze amerikane National Interest.

Vonesat në përfundimin e Suffren kishin të bënin me vështirësitë në miniaturizimin e reaktorit bërthamor K15 150 megavat, të përshtatur nga një lloj i përdorur në nëndetësen më të madhe të raketave balistike të klasës Triomphant. Përveç marrjes së më pak hapësire, ​​këto do të kërkojnë karburant në intervale dhjetë-vjeçare, në vend të ciklit shtatë-vjeçar të Rubis. Ky karburant do të jetë më i lirë për shkak të përdorimit të karburantit të gradës civile.

Nëndetëset bërthamore në përgjithësi mund të qëndrojnë të zhytura nën ujë praktikisht për një kohë të pacaktuar dhe mund të mbajnë shpejtësi shumë më të larta në distanca të pakufizuara sesa nëndetëset e tjera me energji konvencionale (dhe shumë më të lira).

Kjo nëndetse mendohet se do të jetë një nga armët më të fuqishme në duart e Francës dhe marinës së saj luftarake.