Kryetari i delegacionit të Parlamentit Evropian për marrëdhëniet me Maqedoninë e Veriut, Andreas Schieder, tha të mërkurën se Maqedonia e Veriut dhe Bullgaria duhet të largohen debatet apo fërkimet për identitetin dhe çështjet historike.

“Unë nuk jam i sigurt se theksimi i tepërt i debatit historik, ndoshta me argumente të rreme, është një zgjidhje e mirë për të ardhmen,” tha socialdemokrati austriak në një konferencë virtuale për Maqedoninë e Veriut.

Në dhjetor 2020, Bullgaria refuzoi të pranonte kornizën negociuese për Maqedoninë e Veriut, duke bllokuar kështu fillimin e negociatave për anëtarësimin në Bashkimin Evropian.

Kryetari i delegacionit të Parlamentit Evropian për marrëdhëniet me Maqedoninë e Veriut, Andreas Schieder, tha të mërkurën se Maqedonia e Veriut dhe Bullgaria duhet të largohen debatet apo fërkimet për identitetin dhe çështjet historike.

“Unë nuk jam i sigurt se theksimi i tepërt i debatit historik, ndoshta me argumente të rreme, është një zgjidhje e mirë për të ardhmen,” tha socialdemokrati austriak në një konferencë virtuale për Maqedoninë e Veriut.

Në dhjetor 2020, Bullgaria refuzoi të pranonte kornizën negociuese për Maqedoninë e Veriut, duke bllokuar kështu fillimin e negociatave për anëtarësimin në Bashkimin Evropian.

Sofja, ndër të tjera, këmbëngul që Shkupi të pretendojë se identiteti maqedonas dhe gjuha maqedonase kanë rrënjë bullgare.

Ajo gjithashtu kërkon që Maqedonia Veriore të heqë nga libri shkollor terminologjinë në lidhje me “okupimin fashist bullgar” gjatë Luftës së Dytë Botërore, personalitete të caktuara që Sofja pretendon se janë bullgarë, si dhe të heqin dorë nga teza për maqedonasit etnikë në Bullgari.

Sofja më pas u dërgoi një dokument të gjithë vendeve anëtare të BE me titull “Memorandum që shpjegon marrëdhëniet midis Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë Veriore në kontekstin e zgjerimit dhe shoqërimit dhe procesit të stabilizimit”.

Schieder tha se, si pjesë e funksionit të tij, “ai duhej të mësonte më shumë për historinë sesa dëshironte”.

“Politikanët fillojnë të gatuajnë pyetje identiteti kur nuk mund t’u përgjigjen pyetjeve themelore të jetës,” tha ai, duke shtuar: “Kam frikë se për këtë bën fjalë kjo çështje.”

Ai vuri në dukje se drita jeshile e Bullgarisë për bisedimet e pranimit është “mënyra më e mirë për të zgjidhur marrëdhëniet fqinjësore”.“ Lërini çështjet e identitetit mënjanë dhe punoni për gjëra të tjera”, tha Schieder.

Një mesazh i ngjashëm u dërgua nga eurodeputeti bullgar Ilhan Kyuchyuk, gjithashtu një raportues për Maqedoninë Veriore.

“Lërini historianët të diskutojnë mbi historinë dhe le të jenë politikanët e guximshëm,” tha Kyuchyuk, një anëtar i Lëvizjes për të Drejtat dhe Liritë, i cili përfaqëson interesat e pakicës turke në Bullgari.

Marrëdhëniet dypalëshe nuk duhet të ndikojnë në pranimin e vendeve në rajon në BE, tha Kyuchyuk.