Duke reaguar ndaj njohjes së afërt të genocidit Armen nga Shtetet e Bashkuara, Presidenti turk Tayyip Erdogan tha se ai ishte i përkushtuar për të mbrojtur “të vërtetën kundër shpifjeve”.

Një takim i gjerë midis presidentit turk dhe bashkëpunëtorëve të tij të ngushtë u zhvillua në Ankara të enjten, me çështjen e vetme njohjen e gjenocidit Armen nga Presidenti i SHBA Joe Biden.

Sipas raporteve, kjo lëvizje do të bëhet me të gjitha formalitetet të shtunën, 24 Prill, e cila do të festohet në të gjithë botën në përvjetorin e trishtuar.

“Ne do të vazhdojmë të mbrojmë të vërtetën kundër të ashtuquajturës gënjeshtër të Genocidit Armen dhe ata që mbështesin këtë shpifje me llogaritjet politike”, komentoi Erdogan, i cili, duke ndjekur qëndrimin e vendosur turk, nuk njeh ngjarjet e 1915-1923 si një genocid i organizuar të armenëve.

Turqia pranon se shumë armenë që jetonin në Perandorinë Osmane u vranë në përleshje me forcat Osmane në atë kohë, por kundërshton vlerësimet e historianëve për numrin e viktimave, duke argumentuar se nuk ishte një shfarosje sistematike, e orkestruar e popullsisë së saj që do të përbënte gjenocid.