Nuk është për t’u habitur që njerëzit kanë qenë gjithmonë të magjepsur me figura nga e kaluara që lanë një gjurmë të pashlyeshme në histori.

 Intriga jonë buron jo vetëm nga dëshira jonë për të mësuar për veprat e tyre përmes librave të historisë dhe tregimeve të lëna pas, por më e rëndësishmja është se çfarë i bëri ata të famshëm, çfarë menduan dhe si dukeshin në të vërtetë.

LEXO EDHE:NASA do testojë helikopterin e parë drejt Marsit

Megjithëse ka shumë pjesë arti të mbijetuara nga antikiteti si statuja dhe imazhe që na japin një ide se si dukej Aleksandri i Madh ose Kleopatrës.

Përmes përdorimit të softuerit të modelimit 3D, është bërë e mundur të bësh rekreacione mbresëlënëse të shumë njerëzve të së kaluarës. 

Një shembull i një artisti që duket se po spikat dhe po merr komente në mediat sociale me reagime pozitive për punën e tij është një artist grafik nga Qipro.

Me qendër në Larnaca, Qipro, Panagiotis Konstantinou thotë se ai fillimisht krijoi kanalin e tij në YouTube si një hobi, “për të kaluar kohën duke bërë diçka të dobishme”. 

Siç thotë pasi rindërtoi shumë nga fytyrat e famshme të së kaluarës nga epoka e lashtë Greke dhe Romake, ai e kuptoi se ato nuk ishin ndryshe nga një person që mund ta gjesh sot duke ecur në një rrugë të Athinës ose Romës. 

Përmes veprës së tij mbresëlënëse, Panagiotis, në një farë mënyre de-mitologjizoi burrat dhe gratë e mëdhenj të së kaluarës, duke i bërë ato më të përshtatshme për ne njerëzit e përditshëm modernë.

Siç thotë ai, që nga fillimi i kanalit të tij komentet janë jashtëzakonisht pozitive, megjithëse shton se ai ka marrë disa reagime negative nga ekstremistët në të dy anët e spektrit politik.

Ai thotë se do të ishte i interesuar të bënte më shumë kërkime mbi perandorët bizantinë “dhe të përpiqej të krijonte fytyra, duke pasur si burim frymëzimi referenca të historianëve bashkëkohorë dhe si duken njerëzit nga vendi i tyre i origjinës”.