Përdredhja e flokëve tek fëmijët mund të fillojnë si një mekanizëm përballues për stresin ose lodhjen gjatë viteve të fëmijërisë. Meqenëse është e vështirë të shprehësh emocione të komplikuara ose të kontrollosh emocionet kur je fëmijë, ndonjëherë trupi merr përsipër dhe krijon një mekanizëm fizik përballimi.

A është rrotullimi i flokëve një simptomë e autizmit?

Përdredhja e flokëve është një formë e stimulimit, ose vetë-stimulimit. Shembuj të tjerë të stimulimit përfshijnë:
– kafshimi i thonjve
– lëvizja e sikletshme e gishtave
– tundja e këmbëve

Stimulimi nuk ka të bëjë gjithmonë me autizmin, por disa sjellje stimuluese mund të lidhen me një diagnozë të autizmit. Sjelljet përsëritëse të lidhura me autizmin shpesh përfshijnë:
– lëkundje
– përplasja e duarve ose lëvizja e gishtave
– ecje në majë të gishtave

Në rastet kur një fëmijë është diagnostikuar me autizëm, rrotullimi i flokëve mund të bëhet një sjellje shqetësuese që duhet adresuar. Por rrotullimi i flokëve nuk është i mjaftueshëm për të sugjeruar që fëmija duhet të vlerësohet për autizëm.

Kur të vizitoni një mjek? Nëse po vëreni që përdredhja e flokëve po ndikon negativisht në shëndetin e fëmijës, duhet të kërkoni këshilla nga një mjek. Nëse fëmija po përjeton humbje të flokëve nga ky zakon, duhet të kërkoni ndihmë. Një mjek i përgjithshëm mund të jetë në gjendje t’ju referojë te një profesionist i shëndetit mendor.