Imazhet e reja satelitore të marra nga CNN, zbulojnë se Koreja e Veriut kohët e fundit ka ndërmarrë hapa për të fshehur një strukturë që agjencitë e inteligjencës amerikane besojnë se po përdoret për të ruajtur armët bërthamore, një veprim që mund të shtojë sensin në rritje të urgjencës nga kritikët që argumentojnë se administrata e presidentit amerikan, Joe Biden duhet të artikulojë një strategji të qartë se si do të veprojë me liderin koreano-verior, Kim Jong-un.

Imazhi, i kapur nga Maxar në 11 shkurt dhe i analizuar nga ekspertët në Institutin Middlebury, tregon Korenë e Veriut që ndërtoi struktura të reja në vendin e saj Yongdoktong gjatë vitit 2020 – një përpjekje që studiuesit thonë se ka të ngjarë të synojë të fshehë një palë hyrjesh tunelit nëntokësor që çojnë në objektin ku ruhen armët bërthamore.

“Imazhet e lëshuara nga Maxar tregojnë hyrjet e tunelit deri në dhjetor të 2019 dhe një strukturë të re të ngjashme me ndërtesën e dukshme deri në shkurt 2021”, sipas Jeffrey Lewis, një profesor në Institutin e Studimeve Ndërkombëtare të Middlebury, i cili specializohet në burim të hapur inteligjencën.

Yongdoktong është identifikuar më parë nga inteligjenca amerikane si një strukturë e dyshuar për ruajtjen e armëve bërthamore të Koresë së Veriut dhe ende besohet se përdoret për atë qëllim, tha një zyrtar i inteligjencës amerikane për CNN-ën.

Ligjbërësit dhe aleatët kryesorë të Shteteve të Bashkuara mezi po presin detaje rreth politikës së Bidenit për Korenë e Veriut.
Provat e qarta se programi bërthamor i Koresë së Veriut po vazhdon shton urgjencën e situatës, me kritikët që argumentojnë se një rishikim i politikave që vazhdon për rreziqe shumë të gjata ndodhin zhvillime që do të komplikojnë më tej arritjen e qëllimit të administratës për denuklearizimin.