Taxhudin HAMIDI – Tetove

Regjistrimi i disa bashkesive fetare ne RMV moratorium apo hinterlande.

Ne RMV sikur fitohet pershtipja te jetohet pa fund dhe pa asnje llogari…?!

Parregullesite dhe abuzimet qe tolerohen para syve te institucioneve shtetrore paraqet nje kabotazhe …

dhe sjellje menefregjiste.

Ky moment i ri i shfaqur ne vigjilje (31.12.2020) te vitit 2021 eshte nje “culd de sak”, gjendje e cila nuk na cone askund.

Jo nga muslimanet, por nga Gjykata???!!!

Kjo gjendje vetem se ka per qellim te iritoje besimtaret muslimane ne RMV.

Bufonadat ne vigjilje te vitit 2021 apo te pranveres se vitit 2021 po deshmojne qe ne arenen politike religjioze te pozicionohet nje adrese shfaqu-fshehu, duke e furnizuar ambijentin religjios shqiptare me dyshime,dilema dhe skepsa te tipit cijanidom-helmues te akrobacioneve te hramet Jim Jons.

Kjo sjellje menefregjiste ne forma hinterlandi dhe sekrete ka qene ketu-aty me shume droje e infiltruar por tani sikur po tregone muskujte e venitur te sahares, para opinionit tone me argumente dhe bindje pa koncenzus-ixhmaa.

Qe stuhija e Sahares i ka shperndare ne vendbanimet e islamit adriatik me transport kontarabande.

Islami adriatik shqiptare eshte i gatshem te apsorboje kete stuhi deri ne atrofimin apsolut te “bindjeve” ne shtegetim.

Te gjithe e dime se fryti i pare i besimit -imanit eshte meshira-rahmeti.

Zemra qe i mungone meshira eshte i pa jete.

Te mos llogaritet aspak ne meshiren e xhematit tone sa i perket stabilitetit dhe derdhja e pa mesherishme e gjithe ketij dyshimi mbi besimin dhe unitetin e BFI ne RMV dhe besimtareve te saj eshte nje sjellje menefregjiste dhe te nje bontoni mizore.

Besimtareve te adriatikut shqiptare e kane pasur per droje te percajne dhe infiltrojne dhe hudhin pluhur e mjegulle mbi syte e fese tradicionale islame.

Deshirohet qe dilemat dhe dyshimet te devastojne dhe vivisikcojne energjine dhe veprimtarine e imameve -teologeve te organizuar ne kuader te muftinive te tyre.

Duke mos dyshuar aspak ne teologet dhe imamet e shekullit te kaluar,por shekulli XXI po organizohet me imame e teologe te strukturave shume te pergaditura dhe te vetedijshem per tentativat e instalimit te divergjencave dhe percarjes se Umetit (xhematit) musliman ne proviniencen shqiptare.

Pozicioni i dehidruar dhe i shkaktuar permes tentativave sterile per disbalansin dhe dis-harmonine e organizimit ne institucionet BFI ne RMV eshte evident qe nga fushatat presedenciale te vitit ’93, ’94 apo edhe nga koha e larget, kur vine Xhemal Abdunaser ( Egjipt) ne Jugosllavi.

Ai pyete homolugun e tij ,sa musliman ka ne Jugosllavi, Tito pergjigjet, me ironi:tre musliman.Nga ky moment eshte shkelur numri i eurostatikes se Regjistrimit ndaj muslimaneve.

Gjithcka eshte e qarte ne lidhje me egoizmin dhe joracionalizmin ndaj muslimaneve te adriatikut dhe te ballkanit.

Kur tentohej per thyerjen dhe anarhine strukrurore te BFI mund te ndodhe e papritura.

Synimi dendencioz eshte te lendohen muslimanet nga aspekti psikologjik dhe moralodemografik.

Por e gjith kjo do mbetet nje sharrt dram-vetem se nje ender e rrjetit konspirativ me tendence qe muslimanet shqiptare te mbeten pa organe stabile dhe autoritative religjioze.

Me kete dehidrohet cdo ide dhe logjike qe edhe subjektet politike shqiptare te fitojne akreditimin paternalist dhe te tradhetuar nga dimenzioni Religjioz.

Te mendohet dhe dyshohet se subjektet shqiptare jane pa program te sociologjise dhe filozofise religjioze.

Intenca e hinterlandit eshte qe, ne kontinuitet BFI te shtere afinitetet dhe energjine e saj duke u mbrojtur nga elementet te segmenteve qe permbajne dyshime dhe forma radikale.

Me qellim qe besimtaret te shqetesohen dhe te vene ne pikpyetje organizimin e drejte te BFI ne RMV.

Nga nje ane tjeter te konsiderohet lufta dhe perpjekjet e BFI si nje luane i futur ne kurthe.

Ne ditet e sodit eshte veshtyre te ndodhe nje eventualitet i tille,fale afersise dhe sinergjise me boten islame permes interkomunikimit direkt.

Keta manevrime ishin te veshtyra dhe te rezikshme edhe ne kohen e S.Vukmanovicitdhe Titos, kur pritej te mbrinte Glasniki nga Sarajeva dhe te informoheshin per rrjedhat e BFI (poverenstves).

Shume imameve per te u informuar pet dicka…, duhej t’i ngjitet autobusit dhe te kercej deti ne Sarajeve apo Prishtine.

Tani keta jane vetem nje loje “e transakcioneve bankare”, me reper:”kabiltu vehebtu”, dhe asgje me shume.

Ne emisioni 200 te dt.01.02 2021,22h TV Alsat, pjesa e pare ne lidhje me b.selefiste,mbeti pezull dhe pa precizitet religjioz, akribia e bindjeve,gje qe lendoi thelle drejtimin shkencore te selefizmit duke e keqperdorur per nje metodologji te pa pershtatshme politike ne ballkane.

Ne ballkane interferohen qindra rrima religjioze …andaj rrimat islame nuk duhet te identifikohen me sjelljen menefregjiste te tyre ,qe importohen permes fondacioneve pa prejardhje dhe pa miratimin e muslimaneve spo xhematit we ata te shfrytezohen nga ana edikujte apo nga grupe hetetogjene religjioze.

Sepse keta rrima te islamit nuk njihen tek ne si politike por si shkencore.

Qe u merret e drejta te regjistrohen si politike.

Por ata duhet te ngjallin nje dimenzion te ri shkencore ne hapsirat ballkanike,me koferenca,seminare,revista botime etj. dhe jo te shfaqen me thike, pas shpine -hinterland apo animus domini dhe betrol dominanca.

Muslimanet e ballkanit sigurisht se kane nevoje per ide te reja,per qasje shkencore,per institute dhe investigime, por,asnjehere nuk ka pasur nevoje dhe nuk do te kete per subjekte politike te kurdisura nga bota e memlekes …,

imam humeinit dhe nga lavdia e imperise otomane.

Keta deyerminime historike sikur kane haruar islamin si primare.

Muslimanet ne trojet shqiptare jane organizam dhe qenje me sovranitet te pavarur gjashqind vjecare vetem ne frymen e organizimit zyrtare.

Ndersa para kesaj fryme zyrtare, lirisht mund te numrohet nje periudhe shume e gjate e zhvillimit te islamit me masa individuale dhe kjo historikisht mundte te zgjase nje, dy apome shume shekuj sic pohojne …(Hanxhic ,Piraku)… .

Qe ne fillim po ndeshen me qendrime margjinale dhe te etiketuara si radikale ,e cila nuk ka zgjedhur as vendin as kohen e duhur e me pak besimtaret musliman e adriatikut shqiptare dhe nuk them ballkanik.

Sepse,sipas te gjitha normave religjioze dhe demokratike nuk mund te shfaqet ndonje dukuri apo ceshtje politike qofte edhe me karakter fetare dhe religjioz pa PYETUR elektoratin musliman, Keshillat e xhamiave dhe pa aminin edhe mendimin e BFI ne RMV dhe kuadrit te saj we me shume peripeti dhe mundime eshte shkolluar per kete ambient autohtone.

Dihet fare mire se politika, eshte rrenjosur thellesisht ne natyren egoiste te njeriut.

Njeriu shte nje “kafshe politike” ,i ndikuar fuqishem nga nje pasion i forte per pushtet dhe dominim ne raport me te tjeret.

Ky pasion, i shtyne vazhdimisht njerezit te jene ne konflikt te pashmangshem me njeri tjetrin.

Ndonjehere edhe me vokabulare religjioz per fat te keq.

Madje,ky lloje pasioni, reflektone edhe ne natyren e mbrendshme te organizimit te shtetit dhe te subjekteve te sistemit mbrenda dhe jashte… ?!

Prandaj drejtoria KMFGR ,prane qeverise se RMV eshte e thirrur dhe obliguar per keta implikime,gervishtje dhe galvanizime te shqetesimeve ezoterike, per te mbajte nje llogari me serioze ne statutin dhe validitetin juridik kushtetutare te Bashkesive

Fetare ne RMV.

“Kush kerkone fuqi-dominance,ta dije se fuqia eshte teresisht e Allahut…”.

Kuran,Fatir:10.