Ekspertët dhe ligjvënësit e shëndetësisë kanë paralajmëruar Brazilin po zhvendoset në ditët më të errëta të katastrofës së tij të koronavirusit, pasi fatalitetet u rritën në lartësi të reja dhe një politikan i shquar e krahasoi krizën me një bombë atomike, raporton TheGuardian.

Politikanët nga i gjithë spektri shprehën zemërimin dhe mërzitjen për situatën e përkeqësuar të hënën, pasi mesatarja javore e Brazilit e vdekjeve nga Covid arriti nivelin më të lartë që kur epidemia filloi shkurtin e kaluar dhe spitalet rreth vendit raportuan se ishin të mbytura.

Sipas gazetës O Globo, njësitë e kujdesit intensiv në 17 nga 26 shtetet e Brazilit ishin afër kapacitetit, ndërsa gjashtë shtete dhe kryeqyteti Brasília kishin mbaruar plotësisht shtretërit e kujdesit intensiv.

“Ne jemi duke jetuar një nga momentet më të këqija në historinë tonë,” tha Tasso Jereissati, një politikan me ndikim të qendrës së djathtë i cili është në mesin e një grupi senatorësh që kërkojnë një hetim të kongresit mbi trajtimin global të pandemisë të presidentit Jair Bolsonaro.