Teksa bota është gjunjëzuar nga pandemia e koronavirusit, Butani është shteti i vetëm që ka regjistruar vetëm një viktimë që nga shpërthimi i pandemisë.

Butani është një nga vendet më të varfra në botë dhe pas shpërthimit të COVID-19 dukej i papërgatitur për të. Sidoqoftë, është provuar të jetë shumë i suksesshëm në luftimin e përhapjes së virusit.

Ky vend me më shumë se 760 mijë banorë ka arritur ta bëjë këtë pavarësisht se ka një numër të vogël të punëtorëve shëndetësorë. Ata kanë vetëm 318 mjekë, tre mijë punonjës të tjerë shëndetësorë dhe një pajisje PCR, raporton CNN.

Vdekja e parë e shkaktuar nga virusi u regjistrua në janar të këtij viti. Viktima është një burrë 44-vjeçar, i cili më parë kishte pasur probleme të tjera shëndetësore.

Edhe para kësaj pandemie, Butani ka punuar me Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për të qenë më i përgatitur nëse shfaqet një virus. Pra, në nëntor të 2019, ata kryen një simulim të evakuimit nga aeroplani në të cilin udhëtarët dyshohej sikur ishin infektuar me koronavirus.

Sipas të dhënave të Universitetit Amerikan “Johns Hopkins”, 866 persona të infektuar janë regjistruar në këtë shtet që nga fillimi i pandemisë.