Një marinar i cili ra në det mbijetoi duke u kapur pas një “copë mbeturinash deti”, ka zbuluar djali i tij. Vidam Perevertilov kaloi 14 orë në ujë pasi ra nga anija e mallrave në Oqeanin Paqësor në orët e para të mëngjesit.

52-vjeçari, i cili nuk kishte veshur një xhaketë shpëtimi, e vlerëson vendimin e tij për të notuar drejt një “pike të zezë” disa kilometra larg duke shpëtuar.

Mbeturina ishte një varkë e dëmtuar peshkimi, nga e cila u mbajt deri në shpëtimin e tij.

“Ai dukej rreth 20 vjet më i madh dhe shumë i lodhur, por ishte gjallë,” i tha djali i tij Marat faqes së lajmeve të Zelandës së Re Stuff.

Perevertilov, kryeinxhinieri lituanez i “Mbështetësit të Argjendtë”, i cili po bënte një furnizim midis portit Tauranga të Zelandës së Re dhe territorit të izoluar britanik të Pitcairn.

Pas një ndryshimi në dhomën e motorit duke pompuar karburant, ai ishte ndjerë “i nxehtë dhe i trullosur”, tha djali i tij. Ai më pas doli në kuvertë për t’u rikuperuar rreth orës 04:00 të mëngjesit më 16 shkurt, para se të binte.

Marat, i cili mori detaje të asaj çfarë ndodhu përmes bisedave me mesazhe, beson se ai mund t’i ketë rënë të fikët pasi nuk mban shumë mend.

Pa e ditur që një njeri kishte rënë mbi det, anija lundroi larg. Pasi u përpoq të qëndronte në det derisa të lindte dielli, Z. Perevertilov vuri re një njollë të zezë në horizont dhe vendosi të notonte drejt tij.

“Nuk ishte ankoruar në asgjë ose në një varkë, ishte vetëm një copë mbeturinash deti,” tha Marat.

Ekuipazhit të anijes iu deshën rreth gjashtë orë për të vërejtur se inxhinieri i tyre mungonte, në këtë moment kapiteni ktheu anijen.

Sipas raporteve, ekuipazhi përcaktoi vendndodhjen e tij të përafërt duke parë regjistrat e punës së Z. Perevertilov, të cilat treguan se ai ishte për herë të fundit në bord në 4 të mëngjesit. Koordinatat e anijes në atë kohë ishin rreth 400 milje detare në jug të Ishujve Austral të Polinezisë Franceze.

Avionët e marinës franceze u bashkuan në kërkim nga Tahiti dhe shërbimi meteorologjik i Francës studioi erërat për të llogaritur modelet e mundshme të lëvizjes. Por do të ishte anija e tij që do ta gjente në fund.

Kur Z. Perevertilov pa anijen e tij në horizont, ai u tund dhe thirri. Një nga pasagjerët e anijes dëgjoi “britmat e dobëta njerëzore”, shkruan BBC.

Një vëzhgues dalloi një dorë të ngritur më vonë, dhe përfundimisht e tërhoqi marinarin drejt sigurisë në bord.

“Vullneti i tij për të mbijetuar ishte i fortë … Unë ndoshta do të isha mbytur menjëherë, por ai gjithmonë e mbante veten të aftë dhe të shëndetshëm dhe kjo është arsyeja pse unë mendoj se ai mundi të mbijetojë,” tha Marat.