Gazeta më e madhe e Serbisë, Blic ka publikuar një lajm të bujshëm ku bën të ditur ekzistencën e një dokumenti në SHBA për të mbyllur dialogun mes Serbisë dhe Kosovës.

Sipas Blic, ky dokument i ri është shfaqur në Uashington, prapa së cilës qëndron njeriu i ish-presidentit amerikan Barack Obama. Sipas dokumentit, ekzistojnë tre mundësi për një marrëveshje midis Beogradit dhe Prishtinës, por gjithashtu theksohet se asnjëri prej tyre nuk është “ideale”.

E para është përdorimi i “stimujve” për Serbinë – mbështetja e donatorëve dhe anëtarësimi i përshpejtuar në BE për të rënë dakord për njohjen, e dyta është që Serbia të miratojë formimin e rretheve të reja autonome për serbët e Kosovës, por edhe për shqiptarët në Serbi, dhe e treta është për t’u kthyer në çështjen e debatuar të shkëmbimit. drafti i marrëveshjes për vitin 2018.

Blic thekson se këto janë përfundimet e analizës “Rinisja e dialogut midis Kosovës dhe Serbisë”, prapa së cilës qëndron International Group of Crises, një ‘think-tank’ me shumë ndikim.

Kryetari i kësaj organizate është Robert Malej, një njeri nga administrata e Demokratëve Amerikanë dhe një këshilltar i Shtëpisë së Bardhë gjatë mandatit presidencial të Barack Obama.

Analiza tregon, ndër të tjera, se zgjidhja e mosmarrëveshjes do të ishte “e dobishme për stabilitetin në Ballkanin Perëndimor dhe Evropën”, por gjithashtu tregon se të gjitha palët duhet të kërkojnë një mënyrë për të arritur një marrëveshje mbi njohjen e ndërsjellë dhe se BE vendet duhet të japin një shenjë se do të mbështesë çdo marrëveshje në përputhje me të drejtat e njeriut dhe të drejtën ndërkombëtare.

“Beogradi dhe Prishtina duhet të pranojnë publikisht nevojën për kompromis”, thekson analiza, që synonte të zgjidhte përfundimisht “nyjën gordiane”.

Sa i përket propozimit të parë – mund të jetë thjesht e pamundur që BE të premtojë anëtarësim të përshpejtuar dhe stimujt materialë ndoshta nuk do të jenë të mjaftueshëm për të zgjidhur çështjen thelbësore të identitetit politik të Serbisë. Midis dy të tjerëve, autonomia do të dukej si një zgjedhje më e mirë, me suksesin e deritanishëm në Evropë dhe mbështetjen midis vendeve anëtare të BE, por gjithashtu duket se provokon reagimin më të ashpër negativ nga të dy palët -, vazhdon Blic.

Më tej, sugjerohet që Brukseli të përqendrohet “në inkurajimin e negociatave në të cilat palët janë të lira të shqyrtojnë çdo zgjidhje që është në përputhje me të drejtat e njeriut dhe të drejtën ndërkombëtare, duke pasur parasysh nevojën për mbështetjen e publikut në vend”.

Amerika ka tre zgjidhje të propozuara për Kosovën:

1. Njohja e Kosovës nga Serbia dhe krijimin e zonave të reja autonome për serbët e Kosovës dhe shqiptarët e Luginës së Preshevës.

2. Kthimi në qasjen e shkëmbimit të territorit që ishte thelbi i projekt-marrëveshjes së parashikuar për vitin 2018.

3. Analiza arrin në përfundimin se Bashkimi Evropian duhet të arrijë një pozicion të unifikuar në lidhje me zgjidhjen e nyjës së Kosovës.Ura në Ibër ka kohë që ndan serbët nga pjesa shqiptare e qytetit.

Telefonata biden Merkel

Joe Biden dhe Angela Merkel kanë konfirmuar në një bisedë telefonike se Ballkani do të jetë një nga prioritetet e Presidencës së tij, bën të ditur gazeta e Beogradit Danas.

Sipas deklaratës së shpërndarë nga Shtëpia e Bardhë, të dy shtetarët theksuan temat prioritare, duke përfshirë Afganistanin, Kinën, Iranin, Rusinë dhe Ukrainën, si dhe Ballkanin Perëndimor, ku çështja e zgjidhjes së marrëdhënieve dhe arritja e një marrëveshje midis Beogradit dhe Prishtinës.

“Presidenti Joseph Biden foli me Kancelaren gjermane Angela Merkel, duke i përcjellë asaj dëshirën e tij për të thelluar marrëdhëniet midis dy vendeve. Ai shprehu qëllimin e tij për të ringjallur aleancën transatlantike, duke përfshirë NATO dhe Bashkimin Evropian, si një gur themeli i sigurisë kolektive dhe vlerave të përbashkëta demokratike, “tha Shtëpia e Bardhë në një deklaratë.

Zbulohet dokumenti/ Ja tre opsionet e zgjidhjes së Kosovës nga SHBA e

Ata gjithashtu ranë dakord mbi rëndësinë e bashkëpunimit global, duke përfshirë një angazhim të ripërtërirë të SHBA për organizatat multilaterale, luftimin e ndryshimit të klimës, luftimin e covid-19 dhe përmirësimin e kujdesit shëndetësor dhe arritjen e një rigjenerimi të qëndrueshëm ekonomik global, theksohet në deklarata.

Telefonata Biden-Merkel, rikthen edhe njëherë akordin SHBA-BE e në veçanti Gjermaninë në lidhje me dialogun mes Serbisë dhe Kosovës. Trump nga ana e tij prishi marrëdhëniet me Berlinin, duke synuar një marrëveshje mes Prishtinës dhe Beogradit vetëm me ndërhyrjen e Uashingtonit.

Këto përpjekje sollën një trazirë të madhe në Kosovë, saqë çuan në burg thuajse gjithë ish-drejtuesit e institucioneve të vendit, lanë vendin pa President e më pas çuan në zgjedhje të parakohshme.

Dialogu mes Serbisë dhe Kosovës, duket se do të rimerret pas zgjedhjeve të 14 shkurtit, ku si Uashingtoni, e si Berlini do të kenë një rol prioritar të barabartë.

©Copyright Gazeta Shqip