Në luftën e gjatë kundër COVID-19, mjekët dhe infermierët së shpejti mund të kenë një mjet të ri, modest në arsenalin e tyre mjekësor – algat

Megjithëse algat janë përdorur për qëllime medicinale për shekuj në shumë pjesë të botës, algat e detit duket se janë pothuajse inekzistente në dekadat e fundit. Por kjo së shpejti mund të ndryshojë.

‘Në të kaluarën, njerëzit në Ishujt Britanikë i kuptuan vetitë shëruese të algave – çaji i algave e ka origjinën nga paraardhësit tanë që e kanë përdorur atë për tu rikuperuar nga gripi dhe ftohja. Por ne duket se e kemi harruar atë, deri tani”, thotë Fiona Houston, themeluese e Mara Seaweed nga Edinburg në një intervistë me Herald.

Studiuesit zbuluan se holluesi i gjakut që përdoret më shpesh, heparina, ishte më efektivi në neutralizimin e virusit SARS-CoV-2. Sapo të futen në trup, proteinat me majë në sipërfaqen e virusit bashkohen me receptorët në qelizat njerëzore dhe më pas sulmojnë trupin.

Heparina është kimikisht dhe strukturisht i ngjashëm me receptorët normal të qelizave, duke shërbyer si një “karrem” efektiv që virusi të lëvizë drejt tij, ose duke parandaluar infeksionin ose duke zvogëluar ashpërsinë e tij.

Kur studiuesit filluan të kërkonin substanca të tjera, strukturore të ngjashme që mund të shërbenin për një qëllim të ngjashëm si një “karrem” për virusin, alga të caktuara ishin zgjedhja më e përshtatshme natyrore.

Në studimet laboratorike, ekstrakti i algave të detit i quajtur “RPI-27” tejkaloi remdesivirin e zakonshëm antiviral me rreth 8 herë duke penguar aktivitetin viral.

‘Kjo përbërje bllokon në mënyrë efektive infeksionin. Përzien dhe tërheq virusin, kështu që virusi nuk mund të ngjitet në sipërfaqen e qelizave. Sapo të arrijë këto përbërje – ekstrakte algash ose heparina – virusi ka të ngjarë të prishet dhe të jetë më pak efekti”, thotë Jonathan Dordick, një studiues kryesor dhe profesor i inxhinierisë kimike dhe biologjike në Institutin Politeknik Rensselaer.

Studimi vazhdon dhe po kryhet në 480 punonjës të linjës së parë mjekësore në flotën në Wells, të cilëve ose u është dhënë llak hundës bazuar në karragjenë (alga) ose placebo, raporton Business News Wales.

‘Nëse rezultatet e këtij studimi klinik eksperimental janë po aq pozitive sa ne presim, kjo ka potencialin të jetë një strategji shtesë parandaluese në luftën kundër covid-19Thotë Dr. Zita Jessop, studiues kryesor në provat klinike.