Kina vendosi një flamur në sipërfaqen e hënës.

Kina ka bërë histori duke u bërë vetëm vendi i dytë që vendosi një flamur në sipërfaqen e hënës, me ndihmën e zbarkuesit Chang’e 5, transmeton lajmi.

Media kineze ka njoftuar se flamuri i vendit “shkëlqen një të kuqe edhe më të ndritshme nga [hëna]” pas lëshimit të ngritësit të Chang’e 5 nga sipërfaqja e hënës. Misioni i fundit i hënës së vendit – nisur në 23 nëntor – synon të kthehet në Tokë me shkëmbinj hënorë që do të analizohen për të kuptuar më mirë se si lindi hëna.

Nëse është i suksesshëm, kjo do të jetë hera e parë që shkëmbinjtë hënorë kthehen në Tokë që nga vitet 1970. Kjo gjithashtu do ta bënte Kinën vendin e tretë për të marrë mostrat e hënës, pas SH.B.A. dhe Bashkimit Sovjetik.

Tani, The Global Times ka raportuar konfirmimin nga Administrata Kombëtare Hapësinore e Kinës (CNSA) se zbarkuesi – i cili mbërriti në 1 Dhjetor – kishte mbushur mostra të tokës hënore dhe shkëmbinjve dhe u ngrit përsëri vetëm 19 orë më vonë, drejtuar për në Tokë.