Ali Hertica

Protestat janë të përhapura kundër korrupsionit të lartë, papunësisë së lartë, brutalitetit të policisë dhe projekteve të prapambetura të investimeve në rajone më të varfra. Në përgjithësi, protestuesit kërkojnë më shumë fjalë dhe përgjegjësi në qeveri. Protestat u zhvilluan më së shumti në rajonet më të varfra dhe të pa privilegjuara të vendit, të tilla si rajoni verior i Rif. Protestat filluan atje në 2016 dhe u përhapën prej andej në zona të tjera të vendit, të tilla si qyteti i Jerada në verilindje të vendit. Në të njëjtën kohë, qeveria në qytetet e mëdha gjithashtu u përball me protesta nga sindikatat kundër kostos së lartë të jetesës, korrupsionit të përhapur dhe përkeqësimit të kushteve sociale. Fillimisht, qeveria premtoi reforma afatgjata ndërsa goditi protestat dhe mbulimin. Në tetor 2017, mbreti ndërhyri dhe pas një raporti nga cour des comptes (gjykata e auditorëve) mbi situatën në Rif, disa zyrtarë të rangut të lartë u pushuan nga puna. Me këtë, familja mbretërore donte të dërgonte një mesazh të qartë për më shumë përgjegjësi në shërbimet qeveritare. Që nga Prilli 2018, protestat kanë kaluar në një fushatë bojkoti kundër një kostoje më të lartë të jetesës, të nisur përmes mediave sociale dhe së cilës shumë janë bashkuar. Fokusi i fushatës janë tre marka që janë liderët e tregut në produktet e qumështit (Danone), uji mineral (Sidi Ali) dhe shpërndarja e karburantit (Afriquia). Dy nga këto kompani janë të lidhura me politikanë dhe anëtarë të qeverisë marokene të shquar. Stacionet e karburantit të Afriquia, për shembull, janë pjesë e grupit Akwa dhe CEO i këtij grupi është Ministri i Bujqësisë Aziz Akhannouch, një nga njerëzit më të pasur në Marok. Si rezultat i bojkotit, Danone pa rënien e shitjeve të saj me 35% në tremujorin e tretë të vitit 2018, i cili sidoqoftë është një ndikim i rëndësishëm. Protestat në rritje kanë bërë presion në vlerësimin e dhunës politike në Marok; ky vlerësim aktualisht është akoma në kategorinë 3/7. Sidoqoftë, protestat nuk ka gjasa të përshkallëzohen.

Trazirat aktuale politike tani kanë arritur një nivel të lartë që kur filluan protestat në vend në, protestat mbetën relativisht të kufizuara veçanërisht krahasuar medegradim te shtetit , ku duhet të jepnin dorëheqjen. Me kushtetutën një monarki kushtetuese dhe mbreti transferoi një pjesë të pushtetit të tij në qeveri. Pavarësisht futjes së kushtetutës së re, mbreti ende mban pushtetin real politik. Kjo u bë e qartë, për shembull, kur mbreti ndërhyri në formimin e qeverisë aktuale.Sidoqoftë, partitë e tjera politike ishin të gatshme vetëm që të gjithë të bashkohen në koalicion,te shpejt arriti të formonte një qeveri duke deklaruar se ai nuk shihte ndonjë problem në sjelljen në koalicion për t’i dhënë fund bllokimit politik.

Gjatë mandatit të tij, ai zbatoi reforma të rëndësishme, të tilla si një ulje e subvencioneve të energjisë dhe një reformë e sistemit të pensioneve. Këto masa i mundësuan qeverisë të arrijë një konsolidim të rëndësishëm fiskal. Por ajo nuk arriti të përmbushë premtimin e saj elektoral për të ulur korrupsionin. Periudha pas shënon një tranzicion të rëndësishëm në politikën marokene, me futjen e reformave kushtetuese dhe, si pasojë, zgjerimin e rolit të qeverisë dhe partive politike. Para kësaj periudhe, partitë politike kurrë nuk kishin ndonjë rëndësi.