Një monument për nder të Groshës u ngrit në fshatin Tearcë, rajoni i Tetovës. Monumenti u bë nga krijuesi Ljubisa Kamenjarov, ideja e të cilit ishte të krijonte një shkrirje të shprehjes artistike tradicionale dhe moderne.

Nga njëra anë, ai paraqet groshën si një kulturë shumëvjeçare dhe autoktone, më e famshmja dhe më e rëndësishmja në këtë zonë. Dhe nga ana tjetër si një produkt bujqësoer unik dhe premtuese me potencial të madh për zhvillim dhe përfitim. Ky monument u ngrit në fshatin Tearcë, për nder të ngjarjes “Dita e Fasuleve” e cila për 10 vjet me radhë, implementohej çdo vit në Tearcë e organizuar nga Qendra për Edukim dhe Zhvillim – CED nga Tearca dhe partnerë të shumtë dhe mbështetës nga vendi dhe jashtë vendit. Ngjarja e Ditës së Groshës mbledh së bashku mbi 500 vizitorë çdo vit nga breza të ndryshëm, kombësi, fe dhe zona gjeografike.

Këtë vit, në mënyrë që të respektojmë masat e pandemisë KOVID-19, ne dëshironim në një mënyrë për ta mbajtur ngjarjen aktuale, dhe atë që të paktën mund të bënim, pa rrezikuar jetën e të gjithë qytetarëve të cilët tashmë janë mësuar të kontribuojnë dhe shijojnë këtë tashmë një ngjarje tradicionale, ne vendosëm të krijonim një instalim arti në një hapësirë publike. Sipas mendimit tonë, arti duhet të ushqehet edhe në këto kohëra, sepse pa të, kultura bëhet e qetë, thotë Metin Muaremi, Kryeatar i Qendrës për Edukim dhe Zhvillim – CED.

Atë ditë gatuhen dhe shijohen pjata të ndryshme të përgatitura nga fasulet, pikat muzikore dhe vallëzimet interpretohen nga shoqëritë kulturore artistike dhe grupet muzikore. Ngjarja synon të promovojë dhe theksojë vlerën e fasuleve të famshme të Tetovës si një vlerë bujqësore po aq e rëndësishme për të gjithë banorët në rajon. Dhe posaçërisht për të inkurajuar më shumë të rinj që të merren me prodhimin e fasuleve si një aktivitet mjaft fitimprurës dhe premtues në rajon.