Bullgaria ka pranuar të debllokojë procesin e negociatave të BE-së me Maqedoninë e Veriut dhe me Shqipërinë, njofton Radio Evropa e Lirë.

Në projekt propozimin e fundit të konkluzave, tek të cilat REL ka pasur qasje, është përfshirë një definicion kompromisi, me të cilin siç thuhet, Bullgaria është e kënaqur.

Me këtë është debllokuar procesi i miratimit të konkluzave.
“Deklaratat dhe hapat që ndikojnë negativisht në raportet ndërfqinjësore dhe zgjidhje paqësor të kontesteve, duhet të evitohen. Këshilli i BE-së rikujton marrëveshjen e Prespës mes Republikë së Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë dhe Marrëveshjes për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë dhe thekson rëndësinë e zbatimit të tyre të mëtutjeshëm. Këto dy hapa kryesorë, duhet në mënyrë efikase t’i japin fund të gjitha deklarimeve të bazuara në interpretimin e gabuar të historisë”, thuhet mes tjerash në konkluzat e dakorduara.

Pas kësaj, në takimin e sotëm (16 dhjetor) të përfaqësuesve të përhershëm të vendeve anëtare të BE-së, pritet pëlqim që procedura e shkruar e miratimti të fillojë sot, në mënyrë që konkluzat për Ballkanin Perëndimor të miratohen formalisht të enjten.