Portali amerikan Axios deklaron se një agjente e dyshuar i inteligjencës kineze ka zhvilluar marrëdhënie të shumta me politikanë amerikanë në shtetet federale, përfshirë një anëtar të Kongresit. Portali citon fjalët e oficerëve të sigurisë që besojnë se ajo nuk është e vetmja spiune.

Portali deklaroi në një raport ekskluziv se zyrtarët amerikanë besojnë se aktivitetet e agjentes ishin në të vërtetë një operacion politik-inteligjencë i udhëhequr nga agjencia kryesore civile e spiunimit të Kinës në periudhën midis 2011 dhe 2015.

Thuhet se kjo u vendos në hetimin njëvjeçar të Axios, i cili siguron një pasqyrë të rrallë se si Pekini u përpoq të arrinte dhe të ndikonte në qarqet politike amerikane.

Nga Obama deri më sot

Megjithëse aktivitetet e kësaj agjenteje të dyshuar duket se kanë përfunduar gjatë qeverisjes së Obama-s, ekziston shqetësimi se operacionet e ndikimit kinez janë zgjatur deri në mandatin e Presidentit Trump dhe se fokusi kryesor i kundërzbulimit të SHBA do të mbetet gjatë administrimit të Presidentit të zgjedhur Joe Bidena.

Portali thekson se shtetasja Fang Fang ose Christine Fang (në fund të të njëzetave ose në fillim të të tridhjetave, një studente në Universitetin e San Francisco) shënjestroi politikanët lokalë në Kaliforni në rritje dhe në të gjithë vendin, të cilët mund të siguronin që ajo të thyejë dhe të krijojë marrëdhënie me skena kombëtare.

Përmes mbledhjes së fondeve për fushatat, rrjeteve të gjera, karizmës personale dhe marrëdhënieve romantike ose seksuale me të paktën dy kryetarë të bashkive të SHBA’së, Fang ka arritur të afrohet me pushtetin politik, sipas zyrtarëve aktualë dhe ish-të inteligjencës amerikane dhe një ish-zyrtari të zgjedhur.

Qendrat e ndjeshme

Megjithëse zyrtarët amerikanë nuk besojnë se Fang mori ose kaloi në informacion konfidencial, çështja “përbënte një problem të madh sepse kishte disa njerëz në qendra vërtet të ndjeshme që ishin të përfshirë në marrëdhëniet me të”, tha zyrtari aktual i lartë i inteligjencës.

Ndër shënjestrat më të rëndësishme të përpjekjeve të të dyshuarës Fang ishte deputeti Eric Sëalëell (një demokrat nga Kalifornia). Ajo ndihmoi të rekrutonte të paktën një praktikant në zyrën e tij.

Fang papritur u largua nga vendi në mes të vitit 2015, mes një hetimi nga Byroja Federale e Hetimit (FBI) dhe nuk iu përgjigj përpjekjeve të shumta të Axios për ta kontaktuar atë përmes postës elektronike dhe Facebook.

Mund të zgjasë me vite ose dekada

Portali komentoi se ky rast ilustron strategjinë e Kinës në zhvillimin e marrëdhënieve që mund të duhen vite apo edhe dekada për të dhënë fryte. Partia Komuniste Kineze e di që kryetarët e bashkive të sotme dhe anëtarët e këshillave të qytetit të SHBA janë guvernatorët e nesërm dhe anëtarët e Kongresit.

Në vitet pas hetimit të çështjes Fang, FBI i dha përparësi hetimit të operacioneve të ndikimit kinez, duke krijuar në maj 2019 një njësi të dedikuar ekskluzivisht për të shtypur aktivitetet e Pekinit në nivelin shtetëror dhe lokal.

Zyrtarët e sigurisë kombëtare të SHBA besojnë se kërcënimi i paraqitur nga Kina është rritur vetëm me kalimin e kohës. Një zyrtar i lartë i inteligjencës amerikane thotë se Fang “ishte vetëm një nga shumë agjentë”. Zyrtarët amerikanë thanë se operacioni i inteligjencës kineze u ndërpre në mes të 2015 kur Fang u largua papritur nga SHBA midis një hetimi të udhëhequr nga FBI.

Fang planifikoi të udhëtonte në Uashington, DC, për të marrë pjesë në një ngjarje në qershor 2015. Por pak para kësaj, ajo tha se nuk ishte më në gjendje të merrte pjesë sepse pritej të kthehej në Kinë papritur. Shumë politikanë që kanë qenë në kontakt me Fang në Zonën e Gjirit të San Franciskos u hutuan nga largimi i saj i papritur nga vendi.