Dihet mirë se Sars-CoV-2 jo vetëm që prek mushkëritë, por edhe zemrën, trurin e veshkave. Por, sa serioze mund të jenë ndërlikimet neurologjike në planin afatgjatë? Gjatë muajve, janë raportuar fenomene serioze si goditje në tru (madje edhe tek të rinjtë), encefalit, lodhje muskulore, vështirësi në lëvizje.

Është parë që të prekurit me Covid-19, edhe në një mënyrë të butë, mund të shkaktojë probleme për muaj, duke shkaktuar atë që quhet sindroma Long Covid e cila përfshin lodhje, gulçim, humbje të shijes dhe erë.

Sipas një studimi francez, gati 1 në 5 të rinj të moshave nga 18 deri në 34 vjeç raportuan se nuk iu kthyen në shëndetit normal (14 deri në 21 ditë pas testit). Për më tepër, pas Covid, një në 20 persona ka pasur efekte në aftësitë mendore, me humbje të kujtesës dhe vështirësi në përqendrim: e ashtuquajtura mjegull njohëse që në shumë raste prek të rinjtë midis 18 dhe 49 vjeç, pak të prekur nga virusi.

Çrregullime të shpeshta neurologjike

Tani një studim i ri thekson më tej se edhe pacientët që sëmuren me Covid-19 në një mënyrë jo të rëndë mund të vuajnë nga ndërlikime serioze neurologjike si goditje, kriza, çrregullime të lëvizjes. Jo vetëm kaq, këto përkeqësime janë shumë më të zakonshme sesa mendohej më parë. Kërkimi sapo është botuar në Praktikën Klinike të Neurologjisë të Akademisë Amerikane të Neurologjisë, transmeton oranews. Drejtuar nga Pria Anand i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit të Bostonit, studimi tregon mbi të gjitha se edhe në mungesë të sëmundjes së rëndë, çrregullimet neurologjike janë mjaft të shpeshta.

Komplikimet serioze

Studimi përfshiu 74 pacientë të cilët rezultuan pozitivë për Covid-19 midis 15 prillit dhe 1 korrikut 2020 dhe u trajtuan në një spital në Boston, Massachusetts.

Në institucionin, i cili kujdeset për njerëzit me të ardhura të ulëta që nuk kanë mundësi të larta , pacientët u vlerësuan gjithashtu nga një këndvështrim neurologjik.

Mosha mesatare ishte 64 vjeç dhe 47 nga 74 pacientët kishin një histori të sëmundjes neurologjike. Në spital 18 nga këta pacientë pësuan një goditje në tru, 15 kriza, 26 konfuzionë mendor dhe jerm.

Shtatë njerëz kishin çrregullime të lëvizjes, pesë prej tyre mioklonus, një tkurrje e papritur e muskujve. Një pacient zhvilloi encefalit autoimun, një sëmundje e rrallë dhe komplekse në të cilën sistemi imunitar i trupit sulmon veten (gjendja e pacientit u përmirësua pas administrimit të kortikosteroideve).

Të gjitha ndërlikimet që ndodhën ishin të pavarura nga ashpërsia me të cilën ndodh infeksioni Sars-CoV-2.

Paaftësi të rënda

Dhjetë nga pacientët e shtruar në spital vdiqën. Të mbijetuarit u larguan nga spitali me një aftësi të kufizuar, mesatarisht të rëndë krahasuar me paaftësinë e lehtë përpara pranimit në pikën që shumë nuk ishin më në gjendje të jetonin vetëm në shtëpi, por duhej të kërkonin kujdesin e infermierisë në shtëpi. Të tjerët u janë drejtuar qendrave të rehabilitimit ose spitaleve afatgjata.

“Kërkohen kërkime të mëtejshme për të kuptuar më mirë përhapjen e komplikimeve neurologjike të shkaktuara nga Covid” sqaroi Pria Anand, autori i parë i studimit i cili gjithashtu theksoi kufijtë e kërkimit: “Ne planifikojmë të kryejmë studime të mëtejshme për të ndihmuar në identifikimin e faktorëve që mund t’i predispozojnë njerëzit për ndërlikime neurologjike me qëllim të kërkimit të metodave të parandalimit.“