Bullgaria është plotësisht e vetme në kontestin me Republikën e Maqedonisë së Veriut, pozicionet e saja janë të paqarta për vendet tjera anëtare të BE-së, gjë që e radhit në vendet problematike, siç është Polonia dhe Hungaria. Kështu vlerëson Vesella Çerneva, zëvendës drejtor i Këshillit evropian për marrëdhënie me jashtë dhe drejtor i zyrës në Sofje.

“Kontesti jonë me Republikën e Maqedonisë së Veriut ka dy aspekte, e para, ne i ulëm marrëdhëniet fqinjësore dhe dialogun në kontest historik, që vetvetiu është e papranueshme në procesin e negociatave, dhe e dyta, vetoja na vendosi në këndin e vendeve problematike të BE-së, siç është Polonia dhe Hungaria”, deklaroi Çerneva për Blumberg TV Bullgaria.

Sipas saj. Sofja nuk u kuptua nga partnerët në BE dhe mbet e vetme në kontestin me Shkupin.