Kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi sot deklaroi se opozita në kohë është njoftuar me idenë për propozimin për punë në distancë të deputetëve në rast të Kovid-19 dhe vetizolim duke potencuar se plotësimi i Propozimit në Rregulloren e Kuvendit ka të bëjë me deputetët të cilët do të kenë vendim nga institucioni përkatës dhe nëse gjendja u lejon të kyçen onlajn, gjegjësisht nëse janë raste asimptomatike ose me simptoma të lehta në shërim shtëpiak.

“Thirrja deri te deputetët e opozitës është të mbesin të kyçur në punën e Kuvendit. Në kohë janë kumtuar të gjitha idetë. Tre muaj flasim për atë. Kuvendi tërësisht nuk do të punojë onlajn. Kjo nuk është ideja”, deklaroi Xhaferi për MIA-n.

Sipas tij, që të ofrohet përgjigje adekuate për Kuvend funksional, duhet të ketë vullnet politik.

Për paralajmërimet e deputetëve opozitar se nuk do të marrin pjesë në punën e koordinimeve dhe në disa seanca, Xhaferi thekson se Kuvendi duhet të jetë funksional, atë që të gjithë kanë bërë përpjekje në fushatat e tyre. Thekson gjithashtu se kjo është situatë specifike e pandemisë e cila nuk duhet të shfrytëzohet për qëllime tjera.

Gjatë kësaj jave sipas njeriut të parë të shtëpisë ligjdhënëse do të kthehen në punë deputetët të cilët ishin pozitivë në Kovid-19 ose në vetizolim, ashtu që mund të pritet shumica të ketë 61 vota. Megjithatë paralajmëron se ajo asnjëherë nuk dihet duke e pasur parasysh pandeminë, por edhe rrethanat tjera. Sipas Xhaferit, propozimi, i cili është në procedurë të shkurtuar, pas votimit të nevojës nga sjellja, duhet të kalojë në Komision, ndërsa pastaj sërish të kthehet në votim në seancë plenare, ashtu që nuk dihet saktë se kur mund të sillet.

Ai konfirmon se plotësimin e Rregullores së shumicës qeveritare mund ta sjellë edhe pa mbështetje të opozitës, sepse ka nevojë për diçka të tillë. Duke e arsyetuar këtë qëndrim Xhaferi ka potencuar se ka punë dhe ligje të cilat janë kushtëzuar nga pandemia me Kovid-19 dhe duhet të votohen duke shtuar se mosdhënia e mbështetjes nga ana e opozitës për to nuk është në bashkëngjitje të tyre.

Në propozim nuk ka asgjë të qartë se puna onlajn do të jetë vetëm përderisa deputetët janë pozitivë në Kovid-19 ose në vetizolim por: “derisa prania e deputetit në seancën e Kuvendit paraqet rrezik për shëndetin e deputetëve tjerë, deputeti është i obliguar për atë menjëherë ta njoftojë se në seancë do të marrë pjesë dhe vendosë në distancë”. Në atë rast deputeti njëkohësisht në mënyrë elektronike i dorëzon kryetarit dokument nga organi kompetent me të cilin konfirmon se nuk mundet personalisht të marrë pjesë në seancë në Kuvend.