Një epidemiologe malazeze Milena Popoviq-Samardzhiq ka alarmuar vendin se pandemia ka dal jashtë kontrollit. Ajo thotë se derisa nuk do të ketë zgjidhje të problemeve të shëndetit publik, nuk do të mund të funksionoj as ekonomia

Epidemiologia malazeze Milena Popoviq-Samardzhiq deklaroi sot se Mali i Zi nuk ka kontroll mbi epideminë e koronavirusit që një kohë të gjatë.

Kjo, siç thotë ajo, dëshmohet nga të dhënat nga kujdesi shëndetësor parësor se gjithnjë e më shumë pacientë me pneumoni po trajtohen në shtëpi. Popoviq-Samarzhiq theksoi në programin e mëngjesit në TVCG se ky është një tregues i mirë se gjithçka është jashtë kontrollit.

“Ata njerëz janë të rraskapitur, deri vonë ishin 12 mjekë që kujdeseshin për 5,500 të infektuar në Podgoricë për dhjetë ditë rresht”, deklaroi ajo.

Kur u pyet se kë duhet ta zgjedh Mali i Zi midis shëndetit dhe ekonomisë, ajo vuri në dukje se nuk ka zgjedhje midis atyre dy opsioneve dhe se dikush, siç tha ajo, e vendosi këtë dilemë artificialisht.

“Ne jemi një vend që mbështetemi në sektorin e shërbimeve, të cilin nuk e kemi nëse kemi kaq shumë probleme shëndetësore, nuk kemi ekonomi nëse kemi këtë lloj sistemi shëndetësor publik. Pra, në mbështetje të kësaj unë do të them se të gjitha vendet që janë të mira në kontrollin e epidemisë janë vendet e vetme që kanë arritur t’i ruajnë treguesit e stabilitetit ekonomik”, theksoi Popoviq-Samardzhiq.

Duke folur për shtrëngimin e masave për të parandaluar përhapjen e koronavirusit, ajo tha se ato duhet të merren dhe të vlerësohen, dhe hendeku midis NCT dhe Institutit të Shëndetit Publik është, thotë ajo, një shembull i hendekut midis politikës dhe profesionit, kështu që duhet të zgjedhin nëse Mali i Zi do të udhëhiqet nga politika dhe interesat e strukturave të caktuara, ose do të udhëhiqen nga problemi i shëndetit publik dhe opinioni i publikut profesionist.

“Si pasojë, kemi rezultate të tilla, endemi midis përparësive të një strukture, pastaj një strukturë tjetër, duke favorizuar njërën dhe pastaj një strukturë tjetër. Ne jemi duke riparuar vazhdimisht dëmin për shkak të bredhjes nëpër strategji”, tha Popoviq-Samardzhiq.

Global