Në vitin 1942, një rojtar pyjesh indiane zbuloi një liqen të largët, lart në Himalajet, me diçka të çuditshme të dukshme në ujin e tij të pastër.

Liqeni ishte plot me skelete njerëzore.

Që nga zbulimi i tij, liqeni tashmë famëkeq Roopkund ka tërhequr intriga të mëdha se kush ishin afërsisht 500 skeletet dikur, dhe se si ata të gjithë u grumbulluan atje.

Si të gjitha misteret e mëdha të vrasjeve, sa më shumë njerëz e hetojnë atë, aq më i thellë dhe i çuditshëm është bërë ky mister.

Sipas autoritetve, eshtrat i përksin një grupi ushtarësh japonezë. Megjithatë, më vonë u zbulua se 500 skeletet ishin shuam të vjetër për të qenë ushtarë japonez.

Prej dekadash, studiuesit janë përpjekur të shpjegojën praninë e atyre skeleteve, e disa kanë sugjeruar se ata i përkasin një ushtrie antike indiane, që po ktheheshin pas nj beteje.

Disa të tjerë kanë sugjeruar se një epidemi mund të ketë qenë shkaktare e vdekjes amsive, por megjithatë, nuk ka ende një teori të saktë për të sqaruar misterin