Ish kryeministri kanadez John Turner, i cili ishte në detyrë për vetëm 79 ditë dhe udhëhoqi Partinë e tij Liberale në një humbje të madhe në 1984, ka vdekur në moshën 91 vjeç, shkruan BBC.

Si një avokat duke u trajnuar, ai shërbeu në drejtësi dhe më pas ministër i Financave nga 1968-1975. Ai dha dorëheqjen pas argumenteve me udhëheqësin e partisë Pierre Trudeau.

Turner rifilloi punën e tij ligjore dhe nëntë vjet më vonë fitoi udhëheqjen e partisë.

Ai thirri zgjedhje dhe më pas kryesoi atë që vëzhguesit thonë se ishte një nga fushatat më të këqija në historinë Kanadeze.

Gabimet e tij të kombinuara me lodhjen në rritje të publikut me Liberalët, të cilët kishin qenë në pushtet për 20 nga 21 vitet e mëparshme, rezultuan në partinë e tij nga 135 vende në Dhomën e Komuneve me 282 anëtarë në vetëm 40 anëtarë.

Konservatorët, nën udhëheqjen e Brian Mulroney, morën pushtetin me 211 vende.

Në zgjedhjet e vitit 1988, Turner ishte një kundërshtar i fortë i një marrëveshje të propozuar të tregtisë së lirë me SHBA por humbi përsëri ndaj Z. Mulroney, por jo aq keq.

Ai dha dorëheqjen si një udhëheqës Liberal në 1990.