Ali Hertica

Demokracia është në krizë, të paktën kjo është ajo që filloni të mendoni kur lexoni libra me tituj apokaliptikë si “Si vdesin demokracitë”,sigurisht që diçka po ndodh.

Studiuesit konkludojnë në “Liria në Botë” e tyre më e fundit se demokracia është nën presion dhe se liria në botë po bie për të dymbëdhjetin vit radhazi.

Minimi i shtetit kushtetues demokratik është një përgjigje ndaj ndryshimeve të shpejta globale që vënë në dyshim siguritë. Grupet e mëdha dëshirojnë që një njeri i fortë t’i mbrojë ata.

Trump është një njeri kaq i forte,kur Bolsonaro u përurua, ai shkroi në Twitter se e mbështet atë dhe se ata po punojnë së bashku për prosperitet dhe përparim. Sidoqoftë, ashtu si Bosonaro, Trump ka arritur shumë pak deri më tani. Edhe uljet e tij të vlerësuara fillimisht të taksave nuk kanë arritur asgjë. Kompanitë nuk e kanë sjellë prodhimin e tyre përsëri në Amerikë dhe njeriut të thjeshtë nuk i është dhënë punë. Doli të ishte çiklizëm ajror. Pjesërisht si rezultat i politikës së tij, një recesion tani po afron.

Dështimi i Trump tregon se problemi nuk është sistemi demokratik, por politikat që bëjnë liderët. Vetë sistemi, i drejtuar nga populistë të papajtueshëm, po gërryhet nga të menduarit shkatërrues i zerosumit. Ky është një fenomen i njohur në politikën ndërkombëtare. Vendet nuk e lejojnë shumë njëri-tjetrin dhe shkojnë për përfitimet e tyre. Pjesëmarrësit në samitin e fundit të klimës në Poloni mund të thonë një fjalë për këtë.

Rezultati i këtij mendimi pa kompromis të shumës zero është ngecja dhe pamundësia për të arritur diçka së bashku. Ky fenomen u bë i dukshëm edhe në Holandë me rënien e marrëveshjes së pensionit. Dhe ky fenomen, tani që Demokratët qeverisin Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA, do të çojë në amulli të mëtejshme në politikën e SHBA.Përveç mendimit politik të shumës zero, një pjesë e elektoratit në vetvete është gjithashtu përgjegjëse për prishjen e sistemit demokratik. Nga inati, ata votojnë për partitë që hedhin poshtë kompromisin. Ata drejtohen nga premtime joreale, gënjeshtra dhe konspiracione siç është “fakti” që Pakti i Marrakesh është një komplot i një elite globale për të “kolonizuar” shoqëritë perëndimore.

Besimi në gënjeshtra dhe konspiracione ofron pika ankorimi, ndihmon në interpretimin e ngjarjeve dhe ofron një perspektivë për një të ardhme më të mire.

Sistemi ynë demokratik është civilizimi i institucionalizuar. Ky civilizim i pluralizmit, ligjit, njerëzimit, barazisë, dhembshurisë, lirisë dhe përparimit të mendimit po zëvendësohet nga nihilizmi nga politikanë pa kompromis dhe qytetarë të zemëruar.

Se si të dalim nga kjo varet para së gjithash nga vetë politika. Fillon me njohjen, gjithashtu nga populistët, që thelbi i demokracisë është një gatishmëri për kompromis, se faktet kanë rëndësi dhe që civilizimi ynë vlen të mbrohet. Shpresoj që ky realizim të fillojë të depërtojë në të gjithë botën demokratike në vitin 2019.