Ambasadori i Kinës në Mbretërinë e Bashkuar këmbënguli se myslimanët Ujgur jetojnë në ‘paqe dhe harmoni’, pavarësisht se u përball me video ku shfaqeshin të burgosurit e prangosur duke u transportuar sikur kafshë në trena.

Duke u paraqitur në Andrew Marr Show, Liu Xiaoming mohoi raportet se Kina po kryen një program të sterilizimit të grave Ujgure në rajonin perëndimor të Xinjiang.

Raportet kanë akuzuar Kinën për përpjekje për të zvogëluar popullsinë Ujgure përmes sterilizimit të detyruar, por Z. Liu këmbënguli se kjo nuk është “politikë e qeverisë”.

Ekspertët vlerësojnë se më shumë se një milion Ujgurë dhe pakica tjera janë grumbulluar në një rrjet të kampeve të internimit në total.

Por Z. Liu sugjeroi  se pamjet me video, që besohet të ishin nga Xinjiang, duke treguar burra, të gjunjëzuar dhe të pritur me sy të pritur për t’u drejtuar në trenat ishin “të rreme”.