Gjykata supreme e SHBA-së i ndryshoi vendimet e instancave më të ulëta gjyqësore dhe sot solli vendim me të cilin mundësohet ekzekutimi i dënimit të parë me vdekje në nivel federal pas 17 viteve.

Daniell luis Li, i dënuar me vdekje në Arkanzas për vrasjen e një çifti dhe vajzës së tyre tetëvjeçare në vitin 1996, dje është dashur të marrë dozë të vdekjes të sedativit të fuqishëm pentobarbital, por vrasja e tij u pengua nga gjykatësit i qarkut.

Gjykata federale e apelit në Uashington e hodhi poshtë kërkesën e administratës amerikane që të përfshihet në rastin dhe kështu Gjykata supreme vendosi në dobi të ekzekutimit të dënimit me vdekje me shumicë të ngushtë, gjegjësisht me pesë vota “për” dhe katër “kundër”.

T mobile In article [1]

Për këtë javë janë caktuar edhe dy ekzekutime, ndërsa të tjerat janë caktuar për në gusht.

Vrasja e fundit, e shqiptuar sipas ligjeve federale të SHBA-së ka ndodhur në vitin 2003.