Sidomos tani në verë, ku temperaturat e larta dhe djersa bëjnë të vetën, larja e trupit apo kokës është një domosdoshmëri, gati një ritual i përditshmërisë së gjithsecilit prej nesh. Por, e keni menduar ndonjëherë se çfarë mund të ndodhë nëse vendosni që mos të laheni për dy ditë?

Gjëra vërtetë të çuditshme! Këtu janë vetëm pesë prej tyre…Le t’i zbulojmë bashkë!

Ju nuk mund të mbani bakteret e këqija

Trupi ynë ka edhe baktere të mira dhe të këqija. Lëkura juaj është një pengesë e rëndësishme midis baktereve të dëmshme dhe brendësisë së trupit tuaj, kështu që bërja e dushit mund të parandalojë që mikrobet të mos jenë në gjendje të hyjnë në trupin tuaj (mendoni: përmes gojës, hundës dhe syve) . Për më tepër, larja mund të përmirësojë raportin e baktereve të mira të trupit tuaj, përkundrejt baktereve të këqija.

Ju mund të sëmureni

Kur laheni, pastroni mikrobet që keni hasur gjatë gjithë ditës, përfshirë ato që mund të hyjnë në trupin tuaj përmes syve, gojës dhe hundës. “Duke mos larë, ka më shumë të ngjarë të keni një numër të baktereve të ndryshme në duar dhe fytyrë”, thotë Dr.Muhamedi. “Kjo ju vë në rrezik për ndonjë ftohje ose infeksion pasi mikrobet mund të jenë të pranishme dhe mund ta lënë trupin tuaj të luftojë efektet e tyre”.

Lëkura mund të plasaritet

Kur nuk jeni duke bërë dush rregullisht, lëkura juaj mund të bëhet me vaj dhe djersë, duke çuar edhe në plasaritje të saj. Megjithëse lëkura juaj mund të marrë gjithë djersën gjatë ditës, mos larja do të thotë që këto baktere nuk po hiqen ose pastrohen plotësisht. “Sebumi i prodhuar nga lëkura grumbullohet kur nuk laheni”, thotë Dr.Muhamedi. “Kjo, së bashku me bakteret që jetojnë në lëkurë, mund të çojnë në pore të bllokuara dhe evidentim të njollave”. Ndaj, kujdes!

Erë e keqe

Një fakt pak i njohur është se era e trupit nuk shkaktohet nga djersa, por në të vërtetë nga gazrat që japin bakteret, pasi konsumojnë proteina të trupit dhe acide yndyrore, kjo sipas një studimi të vitit 2018-të të botuar në revistën Microbiome. Kur kaloni dy ditë pa bërë dush, kjo mund të çojë trupin tuaj të lëshojë erë potencialisht të pakëndshme.

Mund t’ju shtohen njollat kafe

Është e pazakontë, por çështjet e lëkurës mund të zhvillohen kur shtyni dushet pafundësisht. “Dermatiti është një gjendje e rrallë e lëkurës që mund të zhvillohet si rezultat i mos mbajtjes së higjenës ku qelizat e vdekura të lëkurës ndërtohen dhe shkaktojnë njolla në lëkurë”, i thotë Dr.Muhamedi për Bustle. Kjo gjendje mund të ndodhë kur papastërtia grumbullohet në lëkurën tuaj për shkak të mos djersitjes. Higjiena personale është një pjesë e rëndësishme e kujdesit për trupin dhe mendjen tuaj.