Katër infermiere dhe tre motra medicinale nga Reparti gjinekologjik dhe obstetrik i Prilepit janë pozitivë në Kovid-19, ndërsa 9 punonjës shëndetësorë që ishin në kontakt u dërguan në izolim. Këto janë rastet më të fundit të punonjësve shëndetësorë të infektuar në spitalin Prilep. Sipas raportit epidemiologjik, nuk ka të tjerë të infektuar, ndërsa autoritetet thonë se departamenti mund të funksionojë i riorganizuar.

Dragan Bogoevski, drejtor i Spitalit të Qytetit “Borka Taleski” në Prilep informon se infeksioni është futur nga jashtë nga një infermiere dhe theksoi se ajo nuk e fshihte.

“Infeksioni është futur nga jashtë nga një infermiere dhe është përhapur në mesin e personelit tjetër. Në izolim janë 9 punonjës shëndetësor, të vërejtur me rrezik të lartë që ishin në kontakt më të ngushtë me pozitivët. Vetëm infermierja e parë e infektuar u shtrua në spital në Repartin e Sëmundjeve Infektive, të tjerët janë në mjekim shtëpiak me simptoma të vogla. U testuan të gjithë punonjësit shëndetësorë në Repartin e gjinekologjisë. Përveç këtyre shtatë, nuk ka të infektuar tjerë. Infermierja nuk e fshihte. Ajo kishte simptoma të një ftohjeje, ajo mendonte se ishte një ftohje e zakonshme, nuk dyshonte sepse, siç thotë ajo, nuk e dinte që ishte në kontakt me një person të infektuar. Kur kishte temperaturë, ajo u dërgua në testim dhe më pas u përcaktua se ishte pozitive në virusin dhe është larguar nga vendi i punës. Ajo është shtruar në spital në Repartin e sëmundjes infektive dhe gjashtë të tjerët janë në mjekim shtëpiak. Të gjithë mjekët në Repartin e gjinekologjisë janë negativ”, tha Bogoevski.

Sipas raportit epidemiologjik, pacientët nuk janë në rrezik, sepse stafi është vazhdimisht në pajisje mbrojtëse. Bogoveski thekson se Reparti mund të funksionojë në mënyrë të riorganizuar dhe t’i kryejë shërbimet e ndërtimit.

Në bashkëpunim me infermieren kryesore dhe drejtuesin e Repartit të gjinekologjisë, puna është e organizuar dhe Reparti vazhdon të funksionojë, me një numër të zvogëluar të stafit, me ristrukturim. Të gjitha lindjet kryhen, në të njëjtën kohë repartet i kryen të gjitha shërbimet e urgjencës shëndetësore për pacientët nga Prilepi dhe rajoni.

“Aktualisht, stafi i pranishëm punon me pacientë, të pajisur me të gjitha pajisjet mbrojtëse. Dua të them që mundësia dhe rreziku janë ulur në minimum për t’u infektuar ose sëmurë ndonjë nga pacientët që vijnë për ekzaminim, si dhe pacientët që janë në departamentin e gjinekologjisë. Këtë pasdite, reparti dezinfektohet”, thotë Bogoevski.

Me shtatë të rinjtë, në Prilep gjithsej ka 22 punonjës shëndetësorë të infektuar që nga fillimi i pandemisë, ndërsa 15 janë shëruar deri më tani.