Një grup astronomësh nga Observatori Evropian Jugor (ESO) dhe institute të tjera kanë zbuluar një vrimë të zezë vetëm 1000 vit drite nga Toka. Kjo është vrima e zezë më e afërt që kemi gjetur deri më tani, e cila është pjesë e sistemit të trefishtë që mund ta shohim me sy të lirë.

Shkencëtarët gjurmuan dy yje të sistemit duke përdorur një teleskopin e Observatorit ESO të Kilit dhe gjetën prova të një organi shtesë të padukshme në hapësirë. Ata besojnë se ky sistem i trefishtë mund të jetë vetëm maja e ajsbergut dhe se ata mund të gjejnë shumë më tepër vrima të tilla të zeza në të ardhmen, raporton ESO.

“Ne ishim të befasuar kur zbuluam se kishim zbuluar sistemin e parë të yjeve të vrimave të zeza, i cili mund të shihet me sy të lirë”, tha astronomi Petar Hadrava nga Akademia e Shkencave Çeke dhe bashkautor i studimit.

Në mënyrë të veçantë, ky sistem i trefishtë është aq afër nesh sa ne mund të dallojmë yjet e tij nga hemisfera jugore pa dylbi ose teleskopë.

Shkencëtarët fillimisht vëzhguan sistemin HR 6819 si pjesë e një studimi të sistemeve me yje të dyfishtë. Megjithatë, kur analizuan të dhënat, ata kuptuan se ekzistonte një trup tjetër qiellor i madh, i pazbuluar – një vrimë e zezë.

Vëzhgimet e tyre treguan se njëra nga dy yjet e këtij sistemi rrotullohet në orbitë, ose bën një rreth një objekti të padukshëm çdo 40 ditë, ndërsa ylli tjetër ndodhet në një distancë të sigurt nga kjo palë.

Vrima e zezë në sistemin HR 6819 është një nga vrimat e para të zeza të një mase yjore që nuk i nënshtrohet ndërveprimeve të fuqishme me mjedisin e saj dhe për këtë arsye është mjaft e zezë. Astronomët vunë re praninë e saj dhe llogaritën masën e saj duke studiuar orbitën e një ylli që rrotullon rreth tij.

“Një objekt i padukshëm, masa e të cilit është të paktën 4 herë sa masa e Diellit tonë, mund të jetë vetëm një vrimë e zezë,” përfundoi astronomi Thomas Rivinius nga ESO.

Deri më tani, shkencëtarët kanë zbuluar vetëm disa dhjetëra vrima të zeza në galaktikën tonë, pothuajse të gjitha ndërveprojnë fuqishëm me mjedisin e tyre, duke nxjerrë rrezet e fuqishme X. Por ekspertët vlerësojnë se ka shumë më tepër vrima të zeza në Rrugën e Qumështit.

Zbulimi i një vrimë të zezë të qetë, të padukshme në HR 6819 tregon se ku mund të kërkojmë vrimat e tjera të zeza të fshehura në galaktikën tonë.

“Duhet të jenë qindra miliona vrima të zeza në Rrugën e Qumështit, dhe ne kemi zbuluar vetëm disa. Tani që dimë se çfarë të kërkojmë, duhet të vërejmë shumë më tepër,” shpjegoi Rivinius.

Astronomët besojnë se janë afër gjetjes së një vrimë tjetër të zezë për shkak të këtij zbulimi.

“Ne e kuptuam që një sistem tjetër i yjeve të dyfishtë, LB-1, gjithashtu mund të jetë i trefishtë. Por do të duhet të bëjmë vëzhgime shtesë për ta konfirmuar. LB-1 është pak më larg nga Toka sesa HR 6819, por prapë është mjaft afër astronomikisht, kështu që ka ndoshta shumë sisteme të tilla “, tha Marianne Heida, bashkautore e studimit.

Zbulimi i këtij sistemi të trefishtë dhe një yll të largët mund të sigurojë gjithashtu përgjigje rreth bashkimeve të dhunshme kozmike që lëshojnë valët e gravitetit aq të fuqishme saqë ato mund të dallohen nga Toka.

Disa astronomë besojnë se bashkime të tilla mund të ndodhin në sisteme të një konfigurimi të ngjashëm me HR 6819 ose LB-1, por aty ku çifti i brendshëm është i përbërë nga dy vrima të zeza ose vrima të zeza dhe yje neutron.

Një objekt i largët i jashtëm mund të ndikojë përmes gravitetit në çiftin e brendshëm në atë mënyrë që të shkaktojë përplasjen e tyre dhe lëshimin pasues të valëve të gravitetit.

Loading...