Në verën e vitit 2005, presidenti George W. Bush ishte me pushime në fermën e tij në Crawford, Teksas, kur ai filloi të lexojë një kopje të një libri të ri në lidhje me pandeminë e gripit të vitit 1918.

Kur u kthye në Uashington, ai e thirri këshilltaren e tij të lartë për sigurinë e atdheut Fran Townsend në Zyrën Ovale dhe i dha asaj një libër të historianit John M. Barry, i cili fliste për murtajën misterioze që “do të vriste më shumë njerëz sesa shpërthimi i ndonjë sëmundjeje tjetër në historinë njerëzore, transmeton Telegrafi.

“Ju keni për të lexuar këtë”, kujton Fran Townsend presidentin Bush duke i thënë: “Ja, kjo ndodh çdo 100 vjet. Ne kemi nevojë për një strategji kombëtare”.

Kështu lindi plani pandemik më gjithëpërfshirës i kombit – një libër loje që përfshinte diagrame për një sistem global paralajmërimi të hershëm, fonde për të zhvilluar teknologji të re, vaksina dhe një stok të fortë kombëtar të furnizimeve kritike, siç janë maskat për fytyrën dhe ventilatorët, tha Townsend.

Kur Bush fillimisht u tha ndihmësve të tij se donte të përqendrohej në potencialin e një pandemie globale, shumë prej tyre kishin dyshime.

Gjatë muajve të ardhshëm, zyrtarët e kabinetit e morën idenë. Shumica e tyre kishin qeverisur gjatë sulmeve terroriste të 11 shtatorit, kështu që ngjarjet e konsideruara të pamundura, por me shumë ndikim kishin një rezonancë të caktuar.

“Kishte një kuptim që nuk është më fantastike të krijosh skenarë për aeroplanët që bien nga qielli, apo antraksin që mbërrin në postë”, tha Tom Bossert, i cili punoi në Shtëpinë e Bardhë të Bush dhe vazhdoi të shërbejë si këshilltar për sigurinë atdhetare në administratën e Donald Trump.

“Nuk ishte më një roman. Ishte bota ku po jetonim”.

“Një pandemi është më shumë si një zjarr në pyll”, tha Bush në atë kohë. “Nëse kapet herët, mund të shuhet me dëme të kufizuara. Nëse lejohet të përhapet, ajo mund të rritet në një pellg që mund të përhapet shpejt përtej aftësisë sonë për ta kontrolluar atë”.

“Për t’iu përgjigjur një pandemie, ne kemi nevojë për personel mjekësor dhe pajisje të përshtatshme”, tha Bush.

Bush u tha shkencëtarëve të mbledhur se do të duhet të krijojnë një vaksinë në kohën rekord.

Loading...