Koronavirusi tashmë ka pushtuar botën, duke marrë mijëra jetë, të rinj e të moshuar.

Ndërkohë që po punohet për antibiotikë dhe vaksinën, ekspertët kanë vetëm një këshillë, larja e duarve.

Çfarë bëjnë sapuni dhe uji i ngrohtë?

Nën mikroskop, koronaviruset duket se janë të mbuluara me “shigjeta me majë”, duke u dhënë atyre pamjen e një kurore ose “koronë”, siç i është vënë emri.

Nën kurorë është shtresa e jashtme e virusit, e cila përbëhet nga lipide, ose yndyrë.

Imagjinoni sikur po lani vetëm me ujë një pjatë që ka pasur gjellë, e cila ka shumë yndyrë. Ajo nuk pastrohet pa ilaçin e enëve. Prandaj, edhe në këtë rast ju duhet sapuni.

Gjithçka ka të bëjë me mënyrën se si molekulat e sapunit janë formuar. Secila duket si një spermë e vogël, me kokë dhe bisht. Koka lidhet me ujin, por bishti e kundërshton atë, duke preferuar vajin dhe yndyrën.

Duke u përpjekur për të shpëtuar nga uji, bishti i sapunit tërhiqet në shtresën yndyrore të jashtme të virusit dhe fillon ta ndajë atë. Sapo virusi ose bakteret ndahen, ai derdh zorrët në ujin e sapunit dhe vdes.

Ju shpesh dëgjoni se uji me të cilin duhet t’i lani duart duhet të jetë i ngrohtë, por pse?

“Uji i ftohtë do të funksionojë, por ju duhet të siguroheni se sapuni po bën shumë shkumë ose flluska.”- tha kimisti Bill Ëuest, një profesor në Universitetin Emory, i cili studion dezinfektuesit.

“Dezinfektuesit duhet të kenë të paktën 60% alkool në to. Ju duhet të përdorni dezinfektues aq sa duhet dhe ta përhapni në të gjithë sipërfaqen e duarve.”- tha Schaffner.

Kështu që herën tjetër kur t’i lani duart për herë të pestë, krenohuni me të gjitha ato flluska sapuni që po krijoni dhe imagjinoni krijesat mikroskopike që ngordhin.

Loading...