I gjithë qielli do të jetë i mbushur me teleskopë për të zbuluar nëse ka qenie jashtëtokësorë. Astronomët do të përdorin 28 teleskopë gjigantë në një “gjueti” për të parë nëse ka civilizime të tjera në botë.

Ekspertët e Institutit SETI, një organizatë dedikuar gjurmimit të inteligjencës jashtëtokësore, po zhvillon teknika moderne për të zbuluar nëse ka prova që tregojnë mundësinë e ekzistencës jashtëtokësore.

Instituti SETI është duke punuar me Array në New Mexico, një nga vëzhguesit më të fuqishëm në botë.

Të gjitha të dhënat do të realizohen përmes një super-kompjuteri të projektuar për vëzhgime të tilla, raporton abcnews.al

“VLA do të përdoret për një vëzhgim të gjithë-qiellit dhe ne do të shkojmë së bashku për një udhëtim,” tha Andrew Siemion, drejtor i qendrës Berkeley Seti.

Ajo që teleskopët mund të vëzhgojnë fillon nga përbërja kimike e atmosferës së një planeti, deri te emetimet lazer dhe deri te strukturat që rrotullohen rreth yjeve të tjerë.

Dr Tony Beasley, drejtor i teleskopit Kombëtar Radio Astronomi Observatori (NRAO) me qendër në Virxhinia, SH.B.A., tha: “Të përcaktosh nëse jemi vetëm në univers, është ndër pyetjet që njerëzimi kërkon të dijë më patjetër”

Shkencëtarët e SETI planifikojnë të zhvillojnë një sistem që të sigurojë të dhëna për sistemin e tyre të kërkimit.

Të dhënat e mbledhura nga VLA konsiderohen si një grusht shteti i madh për shkencëtarët.

Dr Beasley shtoi: “Ndërsa VLA kryen vëzhgimet shkencore, ky sistem i ri do të tregojë një zbulim shtesë dhe të rëndësishëm për të dhënat që ne po mbledhim tashmë.”

Format e jetës, qofshin ato inteligjente apo jo, mund të tregojnë zbulues të tjerë të rëndësishëm si sasi të mëdha oksigjeni, sasi më të vogla metani dhe një larmi kimikatesh të tjera, thanë ekspertët.

Pra, përveç kësaj, shkencëtarët po zhvillojnë gjithashtu modele kompjuterikë për të simuluar ambiente jashtëtokësore që mund të ndihmojnë në kërkimet e ardhshme për planetë të banueshme dhe jetën përtej sistemit diellor, raporton abcnews.al

Victoria Meadows, hetuesja kryesore e Laboratorit Planetar Virtual të Nasa-s në Universitetin e Uashingtonit, e cila studion për të zbulur mundësinë e ekzistencës së planeteve të tjera, tha: “Teleskopët e ardhshëm në hapësirë ​​dhe në tokë do të kenë aftësinë të vëzhgojnë planetet me madhësi Tokësore kështu që është e rëndësishme të kuptojmë shenjat e banueshmërisë dhe jetës në këto planetë.

“Këto modele kompjuteri do të na ndihmojnë të përcaktojmë nëse një planet tjetër mund të jetë i banueshëm ose jo.

Iniciativat dhe strategjitë për kërkimin e jetës jashtëtokësore u prezantuan në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane për Përparimin e Shkencës (AAAS) në Seattle./abcnews.al

Loading...