Athina dhe Ankaraja janë afër konfliktit të armatosur, pasi që Turqia nënshkroi marrëveshje për kufizimin me Libinë, që ndërlidhet në zonë ekskluzive ekonomike që i përfshin edhe ujërat territoriale greke.

Marrëveshja e nënshkruar më 27 nëntor, parashikon korridor që shtrihet përmes Mesdheut lindor mes brigjeve të Turqisë dhe Libisë dhe “prerje” e pjesë së detit, për të cilët Greqia pohon se ka të drejtë, publikoi “Al Xhazira”.

T mobile In article 1

Ministri turk i Energjetikës Fatih Donmez paralajmëroi se sapo marrëveshje të ratifikohet nga të dyja palët, anijet turke do të fillojë me shpimet nënujore në zonën e kërkimit të gazit natyror dhe naftës.

Edhe pse marina greke nuk dha komunikatë zyrtare, dy ekspertë theksojnë për Al Xhazirën se Athina ka dërguar forca detare në zonën kontestuese në juglindje të Kretës.