Themeluesi i WikiLeaks po vuan një dënim 50-javësh në Mbretërinë e Bashkuar përpara një seance ekstradimi në shkurt. Ai kërkohet nga Shtetet e Bashkuara për akuzat e spiunazhit në lidhje me punën e tij.

Më shumë se 60 mjekë kanë shkruar një letër të hapur duke thënë se shëndeti i Julian Assange është përkeqësuar aq shumë sa jeta e themeluesit të WikiLeaks është në rrezik brenda një burgu britanik.

Qytetari 48-vjeçar australian aktualisht po vuan një dënim 50-javor në një burg me siguri të lartë jashtë Londrës. Ai është duke luftuar ekstradimin në SH.B.A., ku kërkohet për shkeljen e Aktit të Spiunazhit në lidhje me botimin e dokumenteve të klasifikuara nga WikiLeaks. Nëse shpallet fajtor, ai mund të përfundojë duke marrë një dënim 175-vjeçar në një burg amerikan.

Ekspertët mjekësorë i shkruan sekretarit të brendshëm britanik Priti Patel duke thënë se ata kishin “Shqetësime në lidhje me gjendjen e zotit Assange” për të kaluar në seancë, e cila është caktuar për shkurtin e vitit të ardhshëm.

“Z.Assange kërkon vlerësim urgjent të ekspertëve mjekësor, si për shëndetin e tij fizik ashtu edhe atë psikologjik”, thanë mjekët në letrën, lëshuar të hënën.

“Sikur të mos bëhej një vlerësim dhe trajtim i tillë urgjent, ne kemi shqetësime të vërteta, mbi provat që janë aktualisht të disponueshme, që z. Assange mund të vdiste në burg. Situata mjekësore është kështu urgjente. Nuk ka kohë për të humbur”.