Mësoni të thoni gjërat që kalojnë nëpër kokën tuaj, shprehni mendimet tuaja. Mos mbani gjithçka brenda vetes, sepse të qenit i heshtur ju vret ngadalë. Heshtja mund t’ju vrasë kur mbani mendimet dhe emocionet negative. Sa njerëz jetojnë duke mos shprehur kurrë atë që ndiejnë, nga frika e gjykimit të të tjerëve, nga izolimi? Ka shumë.

Mos mbani gjithçka brenda vetes, por shprehni atë që ndjeni

Kush qëndron i heshtur nuk bën gjë tjetër veçse mbyt veten. Është një qëndrim që të lodh, prish humorin, prodhon negativitet. Ftesa për të mos heshtur është një ftesë për të qenë vetvetja, të mos keni frikë të jetoni, të mendoni dhe të thoni mendimin tuaj.

Të qenit vetë-censurues në fillimin duket si një ilaç, ai ka tendencë për të shmangur vështirësinë për të marrë një qëndrim dhe, ndoshta, duke luftuar për idenë dhe bindjen e dikujt. Megjithatë në afat të gjatë heshtja dhe mos shprehja e asaj që ndjehen, mund të shkaktojë një formë depresioni. Sepse veprimi i mbylljes në vetvete, heshtjes, të larguarit, përfundon duke veshur burimet e veta të cilat, në një moment të caktuar, dështojnë dhe ne përfundojmë të jemi në mëshirën e asaj që instinktivisht nuk e pranojmë më.

Çfarë ndodh kur mbani gjithçka brenda?

Vetëm grumbullohen zemërimi dhe pakënaqësia. Gjithmonë kthimi në anën tjetër nuk na pengon të kapim nuancat dhe ngjyrat që nuk na pëlqejnë. Mbajtja gjithmonë e këtij qëndrimi, na bën të ndihemi të shqetësuar, gjë që më pas bëhet zemërim dhe pakënaqësi. Një tjetër pasojë e heshtjes është sociale. Të tjerët mësojnë të bëjnë gjithmonë atë që është më e mira për ta. Jo për të respektuar, por për të shfrytëzuar. Sepse për ta një person i tillë është ai që nuk e hap kurrë gojën, nuk kundërshton kurrë, nuk kundërshton ndonjëherë.

Si mund të gjejmë një mënyrë për t’u shprehur?

Të dish, para së gjithash, se konfrontimi nuk do të thotë këputje, por rritje. Ata që shprehin hapur mendimet e tyre janë njerëz që nuk e mbyllin veten, por eksplorojnë, rriten. Heshtja nuk e bën një person të duket më i mirë. E vërteta, edhe kur nuk ndahet, gjithmonë vlerësohet. Mos heshtni, por shprehni ato që mendoni. Është një ftesë që duhet t’ia kujtojmë vetvetes çdo mëngjes, të bëhemi protagonistë të së ardhmes sonë.

Loading...