Njerëzit zakonisht shihen në sy 30 deri në 60% të kohës kur bisedojnë. Por, për të krijuar një lidhje të vërtetë emocionale, duhet të jetë nga 60 deri në 70%. Përdorimi i kontaktit me sy në avantazhin tuaj është një aftësi që mund të zotërohet me praktikë. Nëse jeni duke u përpjekur të merrni një pikë gjatë një mbledhje bordi ose duke kaluar një mbrëmje romantike me dikë, vështrimi juaj mund të thotë më shumë sesa fjalët tuaja.

Ju mban më të vetëdijshëm.

Në një grup shoqëror, nëse shihni dikë që shikon tek ju, mund të filloni të përqendroheni më shumë në veprimet dhe mënyrat tuaja. Mund të jetë një gjë pozitive nëse e merrni atë në mënyrën e duhur. Nëse vëreni që dikush po përpiqet të mbyllë shikimin e tij, kontrolloni të shihni nëse ajo që po bëni është e përshtatshme.

Krijon dhe thellon tërheqjen.

Kontakti në sy rrit vetëdijen. Nëse shikoni romantikisht në sytë e të dashurit tuaj, ata menjëherë do të kenë ato fluturat nervoze që ndihen në stomakun e tyre. Dhe kjo është kënaqësi për të dy. Të gjithë e dimë se një buzëqeshje është një mënyrë e shkëlqyeshme për të krijuar dhe thelluar një tërheqje. Bashkimi i saj me një vështrim të thellë, e çon atë në tjetër nivel.

I bën fjalët tuaja më të paharrueshme.

Pavarësisht nëse po flisni me një punëdhënës të ardhshëm ose të dashurin tuaj të ardhshëm, mbajtja e shikimit është një shenjë besimi dhe sinqeriteti. Është një mënyrë efektive për t’u siguruar që ata t’i kushtojnë vëmendje dhe të mbajnë mend ato që po thoni. Kjo teknikë mund të jetë po aq e efektshme nëse po jepni prezantime në biznes ose përpiqeni ta bëni fëmijën tuaj të kuptojë diçka.

Ndihmon njerëzit të të shohin dhe të kujtojnë ty.

Ju mund të keni vënë re se njerëzit e suksesshëm kanë një mënyrë të veçantë për të bërë gjeste dhe shikojnë njerëzit ndërsa flasin. Gjuha e tyre e trupit është çelësi i suksesit të tyre. Hulumtimet kanë treguar që kontakti me sy, i shoqëruar me një lëvizje të papritur, si kthimi i kokës ndërsa mbani shikimin e dikujt ose një lëvizje e papritur e duarve, mund t’i bëjë njerëzit të marrin vëmendje nga ju dhe t’ju kujtojnë. Gjuha e fortë e trupit shoqëruar me një vështrim të thellë ka një ndikim shumë të fortë në një audiencë.

Mund të përdoret për të vërejtur një gënjeshtar.

Shpesh kemi dëgjuar deklarata si “shikoni në sytë e mi dhe më tregoni të vërtetën”, kështu që është e natyrshme të supozojmë se gënjeshtra ndërsa shikon dikë në sy është e vështirë. Në nënndërgjegje besojmë se sytë tanë tregojnë më shumë sesa ato që mund të jemi duke thënë, kështu që ne heqim dorë nga gënjeshtrat ndërsa shikojmë në sy dikë.

Mund t’ju bëjë të dashuroheni.

Disa nga skenat më romantike në filma janë ato ku të dashuruarit shikojnë në sytë e njëri-tjetrit. Në fakt, ekziston edhe një shkencë pas kësaj. Ju mund të dashuroheni me dikë vetëm duke parë në sytë e tyre, por mund të mos jetë reciprok. Studiuesit që përdorin kamera të fshehura zbuluan se nëse një burrë shikon një grua për më shumë se 8.2 sekonda, ai ka më shumë të ngjarë të dashurohet me të, në krahasim me nëse e shikon atë për më pak se 4,5 sekonda. Por ky konstatim nuk vlen për gratë.

Tregon respekt dhe vlerësim.

Vendosja e një kontakti të shëndetshëm me sy ndërsa flasim është një shenjë respekti dhe vlerësimi në shumicën e vendeve perëndimore, përfshirë dhe SHBA. Kjo gjithashtu tregon se ju e konsideroni personin tjetër si të barabartë.

Mund t’ju ndihmojë të merrni pjesë në një grup të ri shoqëror.

Ndonjëherë mund ta gjejmë veten në grupe shoqërore ku mund të mos njohim shumë njerëz, përveç mikpritësit. Këto raste janë një vend i shkëlqyeshëm për t’u shoqëruar dhe për të krijuar kontakte të reja. Dhe mbyllja e një shikimi mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të filluar. Nëse krijoni kontakte me sy me dikë në një tubim shoqëror, kjo tregon që dëshironi të afroheni me këtë person dhe të bëni një bisedë. Kjo është një mënyrë e mirë për të thyer akullin dhe për të formuar marrëdhënie kuptimplota.

Loading...