Vendimi për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare më 12 prill 2020 vë në pikëpyetje afatin e mbajtjes së Regjistrimit të popullsisë, familjeve dhe banesave në Republikën e Maqedonisë së Veriut, e planifikuar që të zbatohet në këtë periudhë, deklaroi sot në konferencën për shtyp drejtori i Zyrës Shtetërore të Statistikave Apostol Simovski.

“Afati i prillit nuk është i përshtatshëm për kryerjen e regjistrimit pasi zgjedhjet janë planifikuar tashmë dhe ai do të duhet që të prolongohet. Mundësia për të kryer një regjistrim para zgjedhjeve është gjithashtu teknikisht e pamundur, pasi regjistrimi është një operacion jashtëzakonisht i madh dhe vetë organizimi është i pamundur që të bëhet para prillit”, deklaroi Simovski.

Ai theksoi se data e planifikuar për kryerjen e regjistrimit nga 1 deri më 21 prill 2020 ende nuk është përcaktuar pasi Ligji i Regjistrimit nuk është miratuar ende dhe se është e papërshtatshme të kryhet një operacion kaq statistikor kompleks dhe të zhvillohen zgjedhje në të njëjtën kohë në shtet.

“Kur dhe si kryhet regjistrimi përfundimisht ne nuk mund të përgjigjemi në këtë kohë, pasi që është një vendim i parlamentit. Ai duhet të miratojë Ligjin për Regjistrimin dhe më parë edhe vendimin e Qeverisë, siç propozohet nga Ministria e Drejtësisë. Për këtë afat kohor do t’ju lejohet të konsultohen me këto dy institucione përgjegjëse për miratimin e këtij ligji”, tha Simovski.