Para takimit të Këshillit të Evropës, grupi i deputetëve të të Gjelbërve në Parlamentin Evropian, i bënë thirrje Këshillit që ti hap bisedimet me BE-së me Maqedoninë e Veriut.

Këshilli i Evropës duhet të jep dritë të gjelbër për hapjen e bisedimeve me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Vendoset në pyetje besimi i BE-së, nëse shtyhet vendimi për këto dy vendet. Perspektiva për anëtarësim në BE të vendeve nga Ballkani Perëndimor është i një rëndësie të veçantë për stabilitetin e rajonit. Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë bërë përpjekje të mëdha që të ndjekin proceset reformuese të projektuar së bashku me BE-në”, deklaroi Reinhard Boutikofer, eurodeputetë nga të Gjelbrit dhe anëtarë i Komisionit për Politkë të Jashtme në Parlamentin Evropian.

Ai tha se Maqedonia e Veriut është model i zgjidhjeve të çështjeve bilaterale me vendet fqinjë në mënyrë paqësore.

“Marrëveshja e arritur me Greqinë në Prespë në qershor 2018, e ndjekur nga një marrëveshje bilaterale me Bullgarinë, janë marrëveshje domethënëse që rrisin stabilitetin e të gjithë rajonit. Për më tepër, Maqedonia e Veriut ka ndërmarrë reforma të thella për të mbështetur dhe konsoliduar institucionet e saj demokratike”, tha ai.