Skocia duhet të zhvillojë një referendum për pavarësinë vitin e ardhshëm dhe së shpejti do të kërkojë kompetencat e nevojshme në mënyrë që plebishiti të jetë në mënyrë legale, tha liderja e Partisë Kombëtare Skoceze (SNP) Nicola Sturgeon.

“Detyra jonë është të sjellim pavarësi. Thirrja ime për një referendum duhet të ndodhë vitin e ardhshëm dhe ne po përgatitemi. Para fundit të këtij viti, unë do të kërkoj një transferim të autoritetit që nuk do të hedhë asnjë dyshim mbi ligjshmërinë e referendumit”, theksoi ajo në konferencën e SNP në Aberdeen.

Votuesit skocezë kundërshtuan pavarësinë nga Britania në një referendum në 2014.

Sidoqoftë, referendumi u mbajt para se Britania të deklarohej në vitin 2016 për t’u larguar nga BE.

Në Skoci, shumica ishin kundër Brexit.