A keni menduar ndonjëherë se çfarë do të ndodhte nëse në një moment të ndalonim larjen e rrobave? Ne themi se mendimi nuk është më i këndshëm. Të paktën rrobat e veshura shumë gjatë do të bëhen bartëse të baktereve dhe do të mbajnë erë shumë të keqe.

Sidoqoftë duhet të thuhet se disa veshjeve duket se janë më të ekspozuara ndaj kësaj sesa të tjerat, dhe këtu menjeherë të shkon mendja tek mbathjet dhe kanatieret…

Nëse nuk lahen, këto veshje nuk do të ofronin një pamje të shkëlqyeshme të vetvetes, dhe kjo është më e pakta që mund të thuhet, sepse pikërisht në ato zona të trupit mikrobet janë më të përqendruara, gjithashtu për shkak të mjedisit të ngrohtë dhe të lagësht bëhet shumë i favorshëm për riprodhimin e tyre. Veshjet e tjera, nga ana tjetër, duket se janë në gjendje t’u rezistojnë periudhave më të gjata pa kaluar në lavatriçe. Për shembull, xhinset.

Sa shpesh duhet t’i lani rrobat? Ja çfarë na thonë ekspertët…

Rachel McQueen nga Universiteti Alberta, në Kanada, “detyroi” një prej studentëve të saj të vishte një palë rroba për pesëmbëdhjetë muaj pa i larë kurrë. Kur, pas gati një viti e gjysmë, ajo shkoi për të testuar nivelin e baktereve të pranishëm në pëlhurë, ajo zbuloi se kishte një sasi pak a shumë të krahasueshme me atë që mund të gjurmohet në një palë pantallona të veshura vetëm për trembëdhjetë ditë .

Sekreti i kaq pak baktereve? Studenti kishte ndërruar mbathjet çdo ditë, duke zvogëluar në mënyrë drastike përqendrimin e mikroorganizmave. Era, megjithatë, është një histori krejt tjetër, sepse rrobat gjithashtu thithin erën e trupave dhe nëse nuk lahen për një kohë. Më në fund, ai e vë paralajmërimin tek çarçafët. Të gjithë humbasim rreth 40,000 qeliza të vdekura në ditë. Këto fragmente të lëkurës përfundojnë më së shumti në çarçafë dhe ato bëhen terreni “kullotë” për marimangat. Kjo është arsyeja pse çarçafët duhet të ndryshohen të paktën një herë në javë