Aspekti më interesant i edukimit emocional të fëmijëve të tyre është se, përmes tij, ata ndryshojnë kiminë e trurit ose u japin atyre mundësinë për të kontrolluar biologjinë e tyre. Ndikimi negativ dhe depërtues i mediave, praktikat e dobëta arsimore ose mungesa e respektit për shkollat ose shoqërinë po dëmtojnë kapacitetet emocionale të fëmijëve tanë.

Është e pashmangshme që këto ndryshime shoqërore të mos ndodhin, ne duhet ta pranojmë, por ajo që kemi në duart tona janë mjetet për të përmirësuar shëndetin emocional të fëmijëve tanë. Çfarë mund të bëjmë? Në realitet është shumë e thjeshtë, le ta shohim.

Duke ditur që serotonina është hormoni kryesor për rregullimin e humorit tonë, ne mund ta ndihmojmë trurin tonë ta prodhojë atë në mënyrë natyrale. Për ta rregulluar atë, mjafton të ndiqni një dietë të shëndetshme, të flini mjaftueshëm ose të ushtroheni rregullisht. Në mënyrë që fëmijët të gëzojnë shëndetin e duhur emocional, ne duhet t’i prezantojmë këto zakone në jetën e tyre. Në këtë mënyrë, trurin i tyre do ta gjejë veten në kushte optimale për të shmangur mbingarkesën e energjisë të shkaktuar nga stresi dhe frika.

Duhet të theksohet, që studiuesit thonë se t’i thuash fëmijëve të buzëqeshin dhe se gjërat do të shkojnë mirë, është vërtet e dobishme. Në fakt, në dritën e të dhënave, del se njerëzit mund të balancojnë nivelet e tyre të serotoninës me një buzëqeshje të thjeshtë. Ajo që kemi komentuar deri më tani konfirmon idenë se gjërat e vogla janë shumë të rëndësishme. Sidoqoftë, nëse ekziston një mënyrë për të artikuluar mësimin emocional të foshnjave, ajo është përmes lojës.

Mënyra më e mirë për t’u mësuar atyre aftësi që u lejojnë atyre të menaxhojnë emocionet është përmes lojës; në këtë mënyrë, ne do t’u ofrojmë atyre mundësinë për të mësuar dhe zbatuar mënyra të reja të ndjenjës, të menduarit dhe të vepruarit. Për më tepër, ne mund të bëhemi pjesë përbërëse e procesit të mësimit emocional në një mënyrë jashtëzakonisht të efektshme. Në fakt, pasi të futet një dinamikë tërheqëse, kurioziteti dhe përsëritja që fëmija do të aktivizojë në lidhje me diçka që ai shijon do të bëjë pjesën tjetër të punës.

Nëse organizojmë një seri lojërash të këtij lloji ose të tjera si kukulla, relaksim ose eksplorim të trupit, ne do të jemi në gjendje ta bëjmë fëmijën të marrë aftësi të nevojshme për të menaxhuar emocionet e tij. Kjo gjithashtu do të përkthehet në një vetë-njohje mirënjohëse, e cila do të nxisë interesin e fëmijëve për të punuar në aspektet për të cilat ata ende nuk mund ta kuptojnë kompleksitetin. Falë kësaj, ne do të kultivojmë zhvillimin e një vetëvlerësimi të shëndetshëm, bazuar në vetë respektin dhe në arritjen reale dhe personale të sukseseve të dikujt.

Elementet kryesore për të rritur aftësitë emocionale

Siç kemi thënë më parë, ndonjëherë është shumë e thjeshtë të jesh në gjendje t’i bësh fëmijët të rriten në një mënyrë të ekuilibruar. Mjafton t’i ushqeni me dashuri, në mënyrë që frika dhe problemet emocionale të vdesin nga uria. Le të shohim se si ta bëjmë atë në 3 hapa të thjeshtë:

Ofrimi i një shtëpie, një vendi ku ata ndjehen të sigurt

Një shtëpi është e ndërtuar me emocionet e njerëzve që e hartojnë atë. Qindra lodra në dhomat e fëmijëve nuk kanë dobi, nëse ne nuk ndajmë dashurinë tonë me ta.

T’u flasësh me dashuri

Kur fëmijët lëndojnë ose sillen në mënyrë agresive, ne zakonisht përdorim strategji refuzimi ndaj tyre. Është si t’u thuash atyre “Unë nuk të dua më” ose “je i keq”; në këtë mënyrë, ne nuk i lejojmë ata të kuptojnë se ajo që nuk është e drejtë është ajo që bënë (ose sjellja e tyre) dhe jo vlera e tyre. Për këtë arsye, mesazhi që duhet të përçojmë është “nuk është sjellje e mirë ajo që bëtë”, në mënyrë që të mos dëmtojmë vetëvlerësimin e tyre dhe që ata të mos vënë në dyshim ndjenjat që kemi për ta.

T’u kushtosh kohë, interes dhe dëshirë për të përballuar sfidat që ata na propozojnë

Ajo që fëmijët tanë shohin tek ne nuk e shohin tek askush tjetër, ata as nuk mund ta imagjinojnë atë. Për këtë arsye, është thelbësore t’u kushtohemi plotësisht atyre dhe të ofrojmë një vizion të ngrohtë dhe të pakushtëzuar mbi botën e tyre.