Kur mendoni për faraonët, a ju shkon mendja te Tutankhamun dhe Lugina e Mbretërve, Kleopatra dhe piramidat e Gizës? Nëse po, duhet të mendoni përsëri.

Sepse më i madhi nga të gjithë faraonët nuk ishte nga Egjipti.

Ai u quajt Taharqa dhe erdhi nga Mbretëria e Kushit në atë që tani është Sudani.

“Ai vendosi gjithçka nga ajo që është sot Khartoum, përgjatë Nilit përmes Egjiptit në Mesdhe,” thotë Pearce Paul Creasman, profesor i antropologjisë në Universitetin e Arizonës.

“Territori që ai kontrollonte ishte ndoshta më i madhi nga vëllimi sesa çdo territor tjetër i kontrolluar në historinë e Egjiptit.”

Historia e Taharqa dhe e ‘Faraonëve të tjerë të Zinj’ nga Kush tregohet në një dokumentar tërheqës të Channel 4, Faraonët e humbur të Nilit.

Ata nuk ishin egjiptianë me lëkurë të zbehtë por afrikanët e zinj. Dhe ata ishin po aq të fuqishëm dhe të sofistikuar sa fqinjët e tyre veriorë.

Mbretëria e Kush lulëzoi nga rreth 1.000 Para Krishtit në vitin 350 Para Krishtit, më vonë se faraonët më të famshëm Tutankhamun dhe Ramses II, të cilët sunduan para 1.000 Para Krishtit në Egjipt.

Gjatë periudhës së Kushit, të dy mbretëritë u përpoqën për pushtet, dhe midis rreth 760BC dhe 650BC, veçanërisht gjatë sundimit të Taharqa, Faraonët e Zi kontrolluan të gjithë Egjiptin dhe Kushin.

Loading...